
Kaj boste skuhali danes?
Piščanec na pločevinki jabolčnika
Nenavadno, a odlično!
Piščanec na pločevinki jabolčnika
Nenavadno, a odlično!

Sestavine
- 1 srednje velik piščanec, težak približno 1,5 kg
- 1 pločevinka (3,3 dl) jabolčnika
marinada
- 1 žlica morske soli
- 1 žlica temnega rjavega sladkorja
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1⁄2 žličke zrnastega suhega česna
omaka čimičuri
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- 1 strok česna
- 1 dl jabolčnika
- 2 žlici svežega ali 1 žlica suhega origana
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 3 žlice oljčnega olja
- sol

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
- 1 srednje velik piščanec, težak približno 1,5 kg
- 1 pločevinka (3,3 dl) jabolčnika
marinada
- 1 žlica morske soli
- 1 žlica temnega rjavega sladkorja
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1⁄2 žličke zrnastega suhega česna
omaka čimičuri
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- 1 strok česna
- 1 dl jabolčnika
- 2 žlici svežega ali 1 žlica suhega origana
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
Postopek
Z ostrim nožem piščancu odrežemo hrustance na koncu beder, saj se lahko zataknejo v rešetko žara.
V skledi zmešamo vse sestavine za marinado. Z njo natremo piščanca po vsej površini in v notranjosti ter pustimo, da se marinira vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.
Žar segrejemo na srednjo vročino, okrog 220 °C, in ga pripravimo za indirektno peko, tako da oglje nakopičimo na eno stran oziroma pri plinskem žaru ugasnemo gorilnike na eni strani.
Odpremo pločevinko jabolčnika in nanjo posadimo piščanca, tako da jo vstavimo v trebušno votlino in piščanca potegnemo navzdol. Pazimo, da je stabilen.
Za omako čimičuri šalotko, peteršilj in česen drobno sesekljamo, damo v skledo in prilijemo jabolčnik. Dodamo origano, čili, kis in olje. Dobro premešamo, solimo in polovico omake prelijemo v drugo skledo.
Eno skledo s čimičurijem shranimo v hladilnik za postrežbo, drugo pa postavimo k žaru in si priskrbimo še čopič.
Piščanca pokonci postavimo na žar tako, da so prsi obrnjene stran od direktne vročine.
Previdno zapremo pokrov žara in piščanca pečemo 45 minut, medtem ga redno mažemo s čimičurijem. Nato piščanca s prsmi obrnemo proti direktni vročini in ga pečemo še 45 minut ter redno mažemo. Če po koncu peke v skledi ostane še kaj čimičurija, s katerim smo mazali piščanca, ga zavržemo.
Ko je meso pečeno, odstranimo pločevinko z jabolčnikom, piščanca pa na pladnju pustimo počivati 20 minut.
Piščanca postrežemo z omako čimičuri iz hladilnika.
Peka v pečici
Če želimo piščanca speči v pečici, jo segrejemo na 220 °C (ali na 200°C z ventilacijo) in postavimo v globok pekač, okrog pločevinke pa natlačimo zmečkano aluminijasto folijo, da ostane pokonci. Pečemo ga 1 uro in 15 do 30 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Skutna torta z mandarinami
Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino