© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Piščanec na pločevinki jabolčnika

Nenavadno, a odlično!

Piščanec na pločevinki jabolčnika

Nenavadno, a odlično!

Čas priprave 2 h + mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 srednje velik piščanec, težak približno 1,5 kg
  • 1 pločevinka (3,3 dl) jabolčnika

marinada

  • 1 žlica morske soli
  • 1 žlica temnega rjavega sladkorja
  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička gorčice v prahu
  • 1⁄2 žličke zrnastega suhega česna

omaka čimičuri

  • 1 šalotka
  • šopek peteršilja
  • 1 strok česna
  • 1 dl jabolčnika
  • 2 žlici svežega ali 1 žlica suhega origana
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol

Sestavine

  • 1 srednje velik piščanec, težak približno 1,5 kg
  • 1 pločevinka (3,3 dl) jabolčnika

marinada

  • 1 žlica morske soli
  • 1 žlica temnega rjavega sladkorja
  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička gorčice v prahu
  • 1⁄2 žličke zrnastega suhega česna

omaka čimičuri

  • 1 šalotka
  • šopek peteršilja
  • 1 strok česna
  • 1 dl jabolčnika
  • 2 žlici svežega ali 1 žlica suhega origana
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol

Postopek

1

Z ostrim nožem piščancu odrežemo hrustance na koncu beder, saj se lahko zataknejo v rešetko žara.

2

V skledi zmešamo vse sestavine za marinado. Z njo natremo piščanca po vsej površini in v notranjosti ter pustimo, da se marinira vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.

3

Žar segrejemo na srednjo vročino, okrog 220 °C, in ga pripravimo za indirektno peko, tako da oglje nakopičimo na eno stran oziroma pri plinskem žaru ugasnemo gorilnike na eni strani.

4

Odpremo pločevinko jabolčnika in nanjo posadimo piščanca, tako da jo vstavimo v trebušno votlino in piščanca potegnemo navzdol. Pazimo, da je stabilen.

5

Za omako čimičuri šalotko, peteršilj in česen drobno sesekljamo, damo v skledo in prilijemo jabolčnik. Dodamo origano, čili, kis in olje. Dobro premešamo, solimo in polovico omake prelijemo v drugo skledo.

6

Eno skledo s čimičurijem shranimo v hladilnik za postrežbo, drugo pa postavimo k žaru in si priskrbimo še čopič.

7

Piščanca pokonci postavimo na žar tako, da so prsi obrnjene stran od direktne vročine.

8

Previdno zapremo pokrov žara in piščanca pečemo 45 minut, medtem ga redno mažemo s čimičurijem. Nato piščanca s prsmi obrnemo proti direktni vročini in ga pečemo še 45 minut ter redno mažemo. Če po koncu peke v skledi ostane še kaj čimičurija, s katerim smo mazali piščanca, ga zavržemo.

9

Ko je meso pečeno, odstranimo pločevinko z jabolčnikom, piščanca pa na pladnju pustimo počivati 20 minut.

10

Piščanca postrežemo z omako čimičuri iz hladilnika.

Peka v pečici

Če želimo piščanca speči v pečici, jo segrejemo na 220 °C (ali na 200°C z ventilacijo) in postavimo v globok pekač, okrog pločevinke pa natlačimo zmečkano aluminijasto folijo, da ostane pokonci. Pečemo ga 1 uro in 15 do 30 minut.

Priljubljeni recepti

Skutna torta z mandarinami

Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino

1 h 45 min
Enostavno

Kostanjeva torta

Iz kostanja lahko nastanejo čudovite sladice!

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.