Kaj boste skuhali danes?
Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko
Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko
Sestavine
- 2 telečja fileja po 200 g
- 6 tankih rezin jajčevca
- 8 šalotk
- 0,5 dl portskega vina
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica masla
koromačev praženec
- 1 debel krompir
- ½ glavice koromača
- sol
- poper
- olje za peko
To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice
Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Sestavine
- 2 telečja fileja po 200 g
- 6 tankih rezin jajčevca
- 8 šalotk
- 0,5 dl portskega vina
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica masla
koromačev praženec
- 1 debel krompir
- ½ glavice koromača
- sol
- poper
- olje za peko
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. V kozico nalijemo obe vini. Dodamo olupljene šalotke in jih skuhamo do mehkega. Meso solimo in popramo, nato fileja ovijemo z rezinami jajčevca.
Za koromačev praženec olupimo krompir in ga narežemo na tanke rezine (najbolje z rezalnim strojčkom ali mandolino). Koromač očistimo in narežemo na tanke lističe.
V ponvi močno segrejemo olje in meso popečemo po obeh straneh, nato ga pečemo še v pečici 10 minut, da je v prerezu lepe rožnate barve.
V teflonski ponvi močno segrejemo olje. Krompirjeve in koromačeve rezine na eni strani hitro popražimo ter solimo in popramo. Praženec obrnemo z lopatico in spražimo še na drugi strani, da se enakomerno rjavo obarva.
Šalotke poberemo iz prevretka. V prevretek damo žlico masla, stepemo in začinimo. Meso vzamemo iz pečice. Na ogreta krožnike položimo najprej koromačev praženec, nato pa še pečen telečji file in šalotko. Jed okrasimo z vinskim maslom in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Čokoladne kocke Rigó Jancsi
Pražen riž z jajci in slanino
Razširite kulinarična obzorja in namesto klasične rižote pripravite pražen riž. Uporabite lahko tudi ostanke kuhanega riža.