© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko

Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Telecji file

Sestavine

  • 2 telečja fileja po 200 g
  • 6 tankih rezin jajčevca
  • 8 šalotk
  • 0,5 dl portskega vina
  • 1,5 dl rdečega vina
  • 1 žlica masla

koromačev praženec

  • 1 debel krompir
  • ½ glavice koromača
  • sol
  • poper
  • olje za peko
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 telečja fileja po 200 g
  • 6 tankih rezin jajčevca
  • 8 šalotk
  • 0,5 dl portskega vina
  • 1,5 dl rdečega vina
  • 1 žlica masla

koromačev praženec

  • 1 debel krompir
  • ½ glavice koromača
  • sol
  • poper
  • olje za peko

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. V kozico nalijemo obe vini. Dodamo olupljene šalotke in jih skuhamo do mehkega. Meso solimo in popramo, nato fileja ovijemo z rezinami jajčevca.

2

Za koromačev praženec olupimo krompir in ga narežemo na tanke rezine (najbolje z rezalnim strojčkom ali mandolino). Koromač očistimo in narežemo na tanke lističe.

3

V ponvi močno segrejemo olje in meso popečemo po obeh straneh, nato ga pečemo še v pečici 10 minut, da je v prerezu lepe rožnate barve.

4

V teflonski ponvi močno segrejemo olje. Krompirjeve in koromačeve rezine na eni strani hitro popražimo ter solimo in popramo. Praženec obrnemo z lopatico in spražimo še na drugi strani, da se enakomerno rjavo obarva.

5

Šalotke poberemo iz prevretka. V prevretek damo žlico masla, stepemo in začinimo. Meso vzamemo iz pečice. Na ogreta krožnike položimo najprej koromačev praženec, nato pa še pečen telečji file in šalotko. Jed okrasimo z vinskim maslom in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.