
Kaj boste skuhali danes?
Solata z lignji na žaru
Solata z lignji na žaru

Sestavine
- 800 g očiščenih večjih lignjev
- upinica 3 limet (sok prihranimo za solato)
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 3 stroki česna
- sveže zdrobljena mešana poprova zrna
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- krhlji limete, ko postrežemo
solata
- 1 velika rdeča čebula
- 1 velik mango
- 1 velik rdeč čili
- 1 pločevinka (400 g) črnega fižola
- 3 zreli avokadi
- šopek koriandra

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 800 g očiščenih večjih lignjev
- upinica 3 limet (sok prihranimo za solato)
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 3 stroki česna
- sveže zdrobljena mešana poprova zrna
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- krhlji limete, ko postrežemo
solata
- 1 velika rdeča čebula
- 1 velik mango
- 1 velik rdeč čili
- 1 pločevinka (400 g) črnega fižola
- 3 zreli avokadi
- šopek koriandra
Postopek
Lignje pred peko mariniramo vsaj 30 minut, lahko pa tudi do 4 ure. Vrečke lignjev najprej na vsaki strani zarežemo v razmikih od pol do enega centimetra, tako da prerežemo večino mesa, ob strani pa naj ostane neprerezano. Če imamo posebno dolge lignje, jih po širini prerežemo na pol. Damo jih v nekovinsko skledo, dodamo limetino lupinico, olje, strt česen in poper ter pustimo, da se marinirajo.
Za solato čebulo narežemo na tanke kolobarje, mango na majhne koščke, čili drobno sesekljamo (in mu odstranimo semena, če nam ni všeč preveč pekoč). Fižol dobro oplaknemo in ga osušimo. Koriandru osmukamo lističe in jih natrgamo.
Čebulo, mango in čili zmešamo z limetinim sokom (od limet, katerih lupinico smo uporabili za lignje), solimo in pustimo stati najmanj 10 minut oziroma tako dolgo, da se čebula obarva rožnato. Na eno stran sklede dodamo fižol. Avokado razpolovimo in mu odstranimo koščico, meso pa z žličko izdolbemo v solatno skledo in obilno začinimo. Lignje posolimo.
Ko je žar pripravljen, na njem pečemo vrečke in lovke lignjev vsega skupaj minuto in pol – meso mora spremeniti barvo in se na zarezanih mestih spiralasto zviti. Sestavine za solato na hitro pomešamo, jo naložimo na krožnik in na vrh položimo vroče lignje in koriander. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in ponudimo z limetinimi krhlji.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rabarbarina marmelada z ingverjem
Brancin v foliji z medom in pomarančo ter prilogo iz leče
Brancin, pripravljen v foliji, za čudovito aromatičen in zdrav obrok
Jagnječje mesne kroglice s pistacijami na humusu
Humus in jagnjetina sta klasična kombinacija z Vzhoda