
Kaj boste skuhali danes?
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata

Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla
Postopek
Bučo, zeleno in čebulo olupimo ter narežemo na kocke. Meso narežemo na koščke, velike kot grižljaj. V vrečko za začimbe damo limonovo lupinico, nageljnove žbice, poprova zrna, lovorov list in česnov strok. Meso na vročem olju rjavo popečemo. Dodamo pripravljeno zelenjavo in vse skupaj hitro podušimo, začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z belim vinom. Hitro zavremo, dolijemo temno osnovo za omako in dodamo vrečko z začimbami. V pokriti posodi dušimo približno 20 minut, nato vrečko z začimbami odstranimo in na blagem ognju še naprej pokrito dušimo nadaljnjih 45 minut, da se meso lepo zmehča. Koščke mesa poberemo iz omake in jih v drugi posodi na toplem prihranimo. Omako zmiksamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Meso prelijemo s pripravljeno omako in zmešamo.
Sedaj pripravimo še rizi–bizi. V kozici rahlo segrejemo oljčno olje. Dodamo riž in ga glaziramo. Dolijemo vodo, zmešamo in dodamo pretaknjeno čebulo. Riž v pokriti posodi na blagem ognju do čvrstega podušimo. Čebulo odstranimo, dodamo grah, posolimo, zmešamo in obogatimo z maslom. Ragu ponudimo s pripravljenim rizi-bizijem.
Nasvet
Temna osnova ali fond je osnova za druge temne omake. Če osnove nimamo si pomagamo s kocko omake za pečenko, ki jo raztopimo v vodi in dodamo v jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z zelenjavo
Tale zelenjavna sicer ni samo za testenine, ampak je vsestranska!