
Kaj boste skuhali danes?
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata

Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla

Kosilo v 30 minutah, ki ga boste takoj uvrstili med svoje stalnice
Hitro, barvito in okusno: piščančji stir fry s hrustljavo zelenjavo in sočnim piščancem je popoln obrok, ki je na mizi v manj kot 30 minutah.

To je prava bosanska kljukuša, ki navduši z vsakim grižljajem
Kljukuša je preprosta in hitro pripravljena bosanska zlevanka ali pogača. Imamo preizkušen tradicionalni recept (brez krompirja), ki ga je vedno dobro imeti pri roki.

Na Škofljici so se pomerili picopeki
V okviru evropskega tedna mobilnosti so potekale številne zanimive prireditve, tudi odprto prvenstvo picopekov na Škofljici!
Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla
Postopek
Bučo, zeleno in čebulo olupimo ter narežemo na kocke. Meso narežemo na koščke, velike kot grižljaj. V vrečko za začimbe damo limonovo lupinico, nageljnove žbice, poprova zrna, lovorov list in česnov strok. Meso na vročem olju rjavo popečemo. Dodamo pripravljeno zelenjavo in vse skupaj hitro podušimo, začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z belim vinom. Hitro zavremo, dolijemo temno osnovo za omako in dodamo vrečko z začimbami. V pokriti posodi dušimo približno 20 minut, nato vrečko z začimbami odstranimo in na blagem ognju še naprej pokrito dušimo nadaljnjih 45 minut, da se meso lepo zmehča. Koščke mesa poberemo iz omake in jih v drugi posodi na toplem prihranimo. Omako zmiksamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Meso prelijemo s pripravljeno omako in zmešamo.
Sedaj pripravimo še rizi–bizi. V kozici rahlo segrejemo oljčno olje. Dodamo riž in ga glaziramo. Dolijemo vodo, zmešamo in dodamo pretaknjeno čebulo. Riž v pokriti posodi na blagem ognju do čvrstega podušimo. Čebulo odstranimo, dodamo grah, posolimo, zmešamo in obogatimo z maslom. Ragu ponudimo s pripravljenim rizi-bizijem.
Nasvet
Temna osnova ali fond je osnova za druge temne omake. Če osnove nimamo si pomagamo s kocko omake za pečenko, ki jo raztopimo v vodi in dodamo v jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vegetarijanski hamburger Harfa
Pečeni jajčevci z jogurtom in hariso
Prečudovita poletna priloga iz pečenih jajčevcev