
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata

Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- 1 žlička masla
Postopek
Bučo, zeleno in čebulo olupimo ter narežemo na kocke. Meso narežemo na koščke, velike kot grižljaj. V vrečko za začimbe damo limonovo lupinico, nageljnove žbice, poprova zrna, lovorov list in česnov strok. Meso na vročem olju rjavo popečemo. Dodamo pripravljeno zelenjavo in vse skupaj hitro podušimo, začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z belim vinom. Hitro zavremo, dolijemo temno osnovo za omako in dodamo vrečko z začimbami. V pokriti posodi dušimo približno 20 minut, nato vrečko z začimbami odstranimo in na blagem ognju še naprej pokrito dušimo nadaljnjih 45 minut, da se meso lepo zmehča. Koščke mesa poberemo iz omake in jih v drugi posodi na toplem prihranimo. Omako zmiksamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Meso prelijemo s pripravljeno omako in zmešamo.
Sedaj pripravimo še rizi–bizi. V kozici rahlo segrejemo oljčno olje. Dodamo riž in ga glaziramo. Dolijemo vodo, zmešamo in dodamo pretaknjeno čebulo. Riž v pokriti posodi na blagem ognju do čvrstega podušimo. Čebulo odstranimo, dodamo grah, posolimo, zmešamo in obogatimo z maslom. Ragu ponudimo s pripravljenim rizi-bizijem.
Nasvet
Temna osnova ali fond je osnova za druge temne omake. Če osnove nimamo si pomagamo s kocko omake za pečenko, ki jo raztopimo v vodi in dodamo v jed.