Kaj boste skuhali danes?
Praznična juha
Praznična juha je polna okusov, saj recept vključuje več vrst mesa in poseben začimbni prevretek.
Praznična juha
Praznična juha je polna okusov, saj recept vključuje več vrst mesa in poseben začimbni prevretek.
Sestavine
- 200 g jagnjetine (pleče ali vratina)
- 200 g govedine (od plečeta)
- ¼ piščanca za juho (brez kosti)
- 400 g govejih kosti
- 1 žlička soli
- 50 g grobo narezanega pora
- 1 peteršiljeva korenina
- 1 liter vode
začimbni prevretek
- 5 dl vode
- 5 poprovih zrn
- 5 nageljnovih žbic
- nekaj žafranovih nitk
- 2 lističa žajblja
- malo luštreka, ingverja, bazilike, pehtrana in timijana
za povezavo juhe
- 1,25 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 1 žlica moke
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 200 g jagnjetine (pleče ali vratina)
- 200 g govedine (od plečeta)
- ¼ piščanca za juho (brez kosti)
- 400 g govejih kosti
- 1 žlička soli
- 50 g grobo narezanega pora
- 1 peteršiljeva korenina
- 1 liter vode
začimbni prevretek
- 5 dl vode
- 5 poprovih zrn
- 5 nageljnovih žbic
- nekaj žafranovih nitk
- 2 lističa žajblja
- malo luštreka, ingverja, bazilike, pehtrana in timijana
za povezavo juhe
- 1,25 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 1 žlica moke
Postopek
V hladni vodi pristavimo meso, kosti in zelenjavo (por in peteršilj) ter počasi kuhamo. V drugi kozici, prav tako v hladni vodi, pristavimo začimbe. Rahlo kuhljamo tri četrt ure, nato prevretek odcedimo. Ko je meso kuhano, ga narežemo na drobne kocke.
Odcejeni juhi dolijemo začimbni prevretek in zavremo. V posodici gladko zmešamo kislo smetano z dvema rumenjakoma in moko ter vmešamo v vrelo juho. Dodamo narezano meso, juho po okusu začinimo in nalijemo v globoke krožnike. Juha mora imeti rahlo kiselkast okus.
Priljubljeni recepti
Ščukini fileji z medeno sojino omako
Ščuko, sladkovodno ribo, se da zelo okusno po kombinirati z medom in sojino omako.