Kaj boste skuhali danes?
»Suha župa« z žlikrofi
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.
»Suha župa« z žlikrofi
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.
Sestavine
suha juha
- 1 kos suhega prekajenega mesa
- jušna zelenjava (korenje, zelena, por, peteršiljeva korenina in zelenje, čebula)
- 1 lovorov list
nadev
- poper
- muškatni orešek
- sol
- 100 g drobno narezane kuhane šunke
- 30 g drobno narezanega pora
- 30 g drobno naribanega korenčka
- 3 žlice bešamela
- 1 majhno jajce
- narezan drobnjak
- drobtine po potrebi
- olje
- listi svežega peteršilja
testo za žlikrofe
- 150 g moke
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1 žlica vode
- 1 rahlo stepen beljak za premaz
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
suha juha
- 1 kos suhega prekajenega mesa
- jušna zelenjava (korenje, zelena, por, peteršiljeva korenina in zelenje, čebula)
- 1 lovorov list
nadev
- poper
- muškatni orešek
- sol
- 100 g drobno narezane kuhane šunke
- 30 g drobno narezanega pora
- 30 g drobno naribanega korenčka
- 3 žlice bešamela
- 1 majhno jajce
- narezan drobnjak
- drobtine po potrebi
- olje
- listi svežega peteršilja
testo za žlikrofe
- 150 g moke
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1 žlica vode
- 1 rahlo stepen beljak za premaz
Postopek
Meso dobro operemo in pristavimo v mrzlo vodo – toliko, da prekrije meso. Dodamo vso jušno zelenjavo. Vre naj počasi kot goveja juha. Kuhamo toliko časa, da je meso mehko. Juho precedimo, ohladimo in iz ohlajene poberemo odvečno maščobo. Nato jo ponovno zavremo in vanjo zakuhamo hišne žlikrofe.
Medtem ko juha počasi vre, pripravimo žlikrofe. Presejani moki dodamo jajce, rumenjake, olje, vodo in sol. Vse skupaj dobro pregnetemo v elastično testo. Testo naj počiva vsaj dve uri, še bolje pa čez noč.
Nadev pripravimo tako, da na olju na hitro popražimo por in korenček, dodamo šunko, malo bešamela, drobno jajce, sol, poper, muškatni orešek in drobnjak. Premešamo. Če je nadev premoker, dodamo malo drobtin.
Spočito testo tanko razvaljamo. Z okroglim obodom v velikosti krofov izrežemo kroge, ki jih okrog premažemo z rahlo stepenim beljakom. V sredino vsakega kroga položimo pripravljen nadev in robove kroga spnemo na tri vogale – z enim daljšim in dvema krajšima. Žlikrofe kuhamo v »suhi župi« približno 3 minute.
V segrete globoke krožnike najprej nalijemo suho juho in dodamo hišne žlikrofe. Okrasimo s kolobarčki korenčka (korenček, ki se je kuhal skupaj z juho, narežemo na kolobarčke) in listi svežega peteršilja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla pirina solata z dimljeno postrvjo in brokolijem
Marmeladne zvezdice
Če bi linški piškoti uporabljali družbena omrežja, se bi takole 'olepšali'.