Kaj boste skuhali danes?
Ocvrti bezgovi cvetovi z medom
Klasika pomladi
Ocvrti bezgovi cvetovi z medom
Klasika pomladi
Sestavine
- 16 kobulov bezgovega cvetja
- sončnično olje za cvrenje
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1,75 dl gazirane mineralne vode
- ščep soli
ko postrežemo
- sladkor v prahu
- med
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 16 kobulov bezgovega cvetja
- sončnično olje za cvrenje
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1,75 dl gazirane mineralne vode
- ščep soli
ko postrežemo
- sladkor v prahu
- med
Postopek
Bezeg pustimo v socvetju in odrežemo samo peclje. Večjo skledo napolnimo z mrzlo vodo in vanjo pomakamo bezgove cvetove, da odstranimo morebitno umazanijo ali žuželke.
Vzamemo jih iz vode, otresemo in dobro osušimo. Večjo kozico do polovice napolnimo z oljem in ga segrejemo pri zmerni temperaturi, da doseže 180 °C (preverimo s termometrom)
Med segrevanjem olja v skledi zmešamo moko, škrob, sladkor in sol. Jajce razžvrkljamo skupaj z mineralno vodo. V sredini moke naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo mokre sestavine. Ves čas stepamo z metlico, dokler sestavine niso zmešane, vendar je masa še vedno grudičasta. Testo bomo uporabili takoj.
Bezgove cvetove pomočimo v testo in jih po več hkrati spustimo v vroče olje. Cvremo jih od 30 sekund do 1 minuto, da postanejo zlate barve, nato pa jih s penovko poberemo iz kozice in odcedimo na kuhinjski brisači. Obilno jih potresemo s sladkorjem v prahu in pokapamo z malce medu. Postrežemo takoj, ko so še hrustljavi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom