Kaj boste skuhali danes?
Spiralne palačinke s cimetom
Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado
Spiralne palačinke s cimetom
Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado
Sestavine
- 150 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- obilen ščep soli
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- malo olja za ponev
ko postrežemo (po želji)
- 6 žlic jogurta
- malo karamela (glej spodaj)
- javorov sirup ali med
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 150 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- obilen ščep soli
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- malo olja za ponev
ko postrežemo (po želji)
- 6 žlic jogurta
- malo karamela (glej spodaj)
- javorov sirup ali med
Postopek
Maslo stopimo. V večjem vrču ali skledi dobro zmešamo moko, pecilni prašek, rjavi kristalni sladkor, 1⁄2 žličke cimeta in sol. Nato dodamo jajci, polovico stopljenega masla in mleko ter vse gladko zmešamo.
V preostalo stopljeno maslo vmešamo preostali cimet, svetli sladkor muskovado in javorov sirup ali med. Dodamo 3 žlice testa za palačinke in premešamo. Zmes prelijemo v vrečko za zamrzovanje, ki ji bomo tik pred uporabo odrezali majhen vogalček.
V veliko ponev vlijemo malce olja in ga enakomerno razporedimo po ponvi. V ponev vlijemo za 2 do 3 žlice testa za vsako palačinko (hkrati lahko spečemo 3 ali 4); med njimi pa pustimo nekaj prostora, saj se med peko razlezejo. S cimetovo mešanico na vsako palačinko nabrizgamo spiralo. Ko so palačinke ob robu že nekoliko zapečene, na vrhu pa se pojavijo zračni mehurčki, jih pazljivo obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute, da so zlato rjave in povsem pečene. Shranimo jih na toplem in spečemo še preostale.
Po želji lahko palačinke postrežemo z jogurtom, v katerega smo vmešali karamel, in dodatnim javorovim sirupom ali medom.
Domači karamel
V ponev z debelim dnom stresemo 85 g sladkorja, primešamo 1,5 žlice vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamel. Ogenj ugasnemo in previdno vmešamo 15 g masla in 0,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se karamel ohladi.
Za soljen karamel v navadnega preprosto vmešamo ščep soli (ali več, po okusu).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom
Kremasta enolončnica s svinjino in hruškami
Kaj je boljšega kot jesenska kremasta enolončnica?
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer