© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Spiralne palačinke s cimetom

Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado

Spiralne palačinke s cimetom

Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
palacinke_cimet

Sestavine

  • 150 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • obilen ščep soli
  • 2 jajci
  • 50 g masla
  • 1,5 dl mleka
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlica javorovega sirupa ali medu
  • malo olja za ponev

ko postrežemo (po želji)

  • 6 žlic jogurta
  • malo karamela (glej spodaj)
  • javorov sirup ali med
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 150 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • obilen ščep soli
  • 2 jajci
  • 50 g masla
  • 1,5 dl mleka
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlica javorovega sirupa ali medu
  • malo olja za ponev

ko postrežemo (po želji)

  • 6 žlic jogurta
  • malo karamela (glej spodaj)
  • javorov sirup ali med

Postopek

1

Maslo stopimo. V večjem vrču ali skledi dobro zmešamo moko, pecilni prašek, rjavi kristalni sladkor, 1⁄2 žličke cimeta in sol. Nato dodamo jajci, polovico stopljenega masla in mleko ter vse gladko zmešamo.

2

V preostalo stopljeno maslo vmešamo preostali cimet, svetli sladkor muskovado in javorov sirup ali med. Dodamo 3 žlice testa za palačinke in premešamo. Zmes prelijemo v vrečko za zamrzovanje, ki ji bomo tik pred uporabo odrezali majhen vogalček.

3

V veliko ponev vlijemo malce olja in ga enakomerno razporedimo po ponvi. V ponev vlijemo za 2 do 3 žlice testa za vsako palačinko (hkrati lahko spečemo 3 ali 4); med njimi pa pustimo nekaj prostora, saj se med peko razlezejo. S cimetovo mešanico na vsako palačinko nabrizgamo spiralo. Ko so palačinke ob robu že nekoliko zapečene, na vrhu pa se pojavijo zračni mehurčki, jih pazljivo obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute, da so zlato rjave in povsem pečene. Shranimo jih na toplem in spečemo še preostale.

4

Po želji lahko palačinke postrežemo z jogurtom, v katerega smo vmešali karamel, in dodatnim javorovim sirupom ali medom.

Domači karamel

V ponev z debelim dnom stresemo 85 g sladkorja, primešamo 1,5 žlice vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamel. Ogenj ugasnemo in previdno vmešamo 15 g masla in 0,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se karamel ohladi.

Za soljen karamel v navadnega preprosto vmešamo ščep soli (ali več, po okusu).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.