Kaj boste skuhali danes?
Spiralne palačinke s cimetom
Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado
Spiralne palačinke s cimetom
Prav posebne palačinke, ki bodo s svojo obliko navdušile staro in mlado
Sestavine
- 150 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- obilen ščep soli
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- malo olja za ponev
ko postrežemo (po želji)
- 6 žlic jogurta
- malo karamela (glej spodaj)
- javorov sirup ali med
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 150 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- obilen ščep soli
- 2 jajci
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa ali medu
- malo olja za ponev
ko postrežemo (po želji)
- 6 žlic jogurta
- malo karamela (glej spodaj)
- javorov sirup ali med
Postopek
Maslo stopimo. V večjem vrču ali skledi dobro zmešamo moko, pecilni prašek, rjavi kristalni sladkor, 1⁄2 žličke cimeta in sol. Nato dodamo jajci, polovico stopljenega masla in mleko ter vse gladko zmešamo.
V preostalo stopljeno maslo vmešamo preostali cimet, svetli sladkor muskovado in javorov sirup ali med. Dodamo 3 žlice testa za palačinke in premešamo. Zmes prelijemo v vrečko za zamrzovanje, ki ji bomo tik pred uporabo odrezali majhen vogalček.
V veliko ponev vlijemo malce olja in ga enakomerno razporedimo po ponvi. V ponev vlijemo za 2 do 3 žlice testa za vsako palačinko (hkrati lahko spečemo 3 ali 4); med njimi pa pustimo nekaj prostora, saj se med peko razlezejo. S cimetovo mešanico na vsako palačinko nabrizgamo spiralo. Ko so palačinke ob robu že nekoliko zapečene, na vrhu pa se pojavijo zračni mehurčki, jih pazljivo obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute, da so zlato rjave in povsem pečene. Shranimo jih na toplem in spečemo še preostale.
Po želji lahko palačinke postrežemo z jogurtom, v katerega smo vmešali karamel, in dodatnim javorovim sirupom ali medom.
Domači karamel
V ponev z debelim dnom stresemo 85 g sladkorja, primešamo 1,5 žlice vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamel. Ogenj ugasnemo in previdno vmešamo 15 g masla in 0,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se karamel ohladi.
Za soljen karamel v navadnega preprosto vmešamo ščep soli (ali več, po okusu).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Klobase, dušene v jabolčniku
Klobase in krompirjev pire sta že preizkušena kombinacija, omaka z jabolčnikom pa je nekaj novega in posebnega.