
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3,5 dl vode
- 1 žlica sladkorja
- 50 g stopljenega masla
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- pribl. 1 liter sončničnega olja
- nekaj koščkov kruha
cimetov sladkor
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlički cimeta
čokoladna pomaka
- 150 g temne čokolade (ne pregrenke), nalomljene na koščke
- 100 g smetane
- 3 žlice polnomastnega mleka
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome (po želji)

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
- 3,5 dl vode
- 1 žlica sladkorja
- 50 g stopljenega masla
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep soli
- pribl. 1 liter sončničnega olja
- nekaj koščkov kruha
cimetov sladkor
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlički cimeta
čokoladna pomaka
- 150 g temne čokolade (ne pregrenke), nalomljene na koščke
- 100 g smetane
- 3 žlice polnomastnega mleka
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome (po želji)
Postopek
Vodo zavremo in ji dodamo stopljeno maslo in vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko s pecilnim praškom in dodamo ščep soli. V sredini naredimo jamico, nato prilijemo vročo vodo z maslom in z leseno kuhalnico zelo hitro vmešamo moko, da nastane masa brez grudic. Pustimo počivati 10 do 15 minut, medtem pa pripravimo pomako.
Vse sestavine za pomako damo v kozico in nežno stopimo, medtem občasno pomešamo, da dobimo gladko in bleščečo omako. Pustimo jo na šibkem ognju, da ostane topla.
V veliki globoki kozici segrejemo toliko olja, da sega do tretjine višine, in ga segrejemo. Naredimo preizkus: vanj vržemo kocko kruha – če se v 45 sekundah do 1 minuti zlato rjavo obarva, je olje primerno segreto. Sladkor zmešamo s cimetom.
Na vrečko za brizganje namestimo nastavek z 1,5 do 2 cm veliko zvezdasto odprtino. V vrečko naložimo spočito testo in neposredno v olje nabrizgamo 2 ali 3 trakove, vsakega odrežemo s škarjami. Cvremo, dokler ne postanejo hrustljavi in se zlato rjavo obarvajo. Pri tem smo zelo previdni: če namreč v churrosih nastanejo zračni mehurčki, jih lahko raznese, zato si oblečemo dolge rokave, si zaščitimo oči in obraz odmaknemo stran od kozice. Ocvrte churrose s penovko poberemo iz olja in odložimo na pladenj, obložen s kuhinjskim papirjem. Tako ocvremo vse churrose in jih sproti posujemo s cimetovim sladkorjem. Ko so vsi ocvrti, jih posujemo s preostalim cimetovim sladkorjem in ponudimo s čokoladno pomako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Malinova zmrzlina
Zapečene testenine s sirom in zelenjavo
Testenine iz pečice za družinsko kosilo so vedno odlična zamisel.