
Postrv z zelenjavo
Postrv z zelenjavo

Rimski lonec je glinen pekač s pokrovom, ki je praviloma pravokotne ali ovalne oblike, njegova posebnost pa je poroznost glinenih stranic, ki vpliva na pripravo jedi.
Sestavine
- 4 očiščene postrvi po 180–200 g
- sol
- poper
- sok 1 limone
- 200 g korenčka
- 200 g pora
- 200 g stebelne zelene
- 300 g krompirja
- 4 stroki česna
- 8 listov bazilike
- 1,25 dl belega vina
- 1,25 dl zelenjavne jušne osnove ali vode

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 4 očiščene postrvi po 180–200 g
- sol
- poper
- sok 1 limone
- 200 g korenčka
- 200 g pora
- 200 g stebelne zelene
- 300 g krompirja
- 4 stroki česna
- 8 listov bazilike
- 1,25 dl belega vina
- 1,25 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
Postopek
Postrvi splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatim prtičem. Ribe od zunaj in od znotraj začinimo s soljo in poprom ter pokapamo z limonovim sokom.
Zelenjavo očistimo in olupimo ter narežemo na rezine ali kocke. Česen olupimo in narežemo na tanke lističe. Zelenjavo stresemo v rimski lonec, solimo in popramo ter potresemo z lističi bazilike. Ribe zložimo na zelenjavo ter dolijemo vino in zelenjavno juho.
Lonec pokrijemo s pokrovom in vse skupaj pečemo v prej ogreti pečici, najprej 25 minut pri 120 °C, potem pa nadaljnjih 25 minut pri 180 °C. Postrvi serviramo z zelenjavo na krožnike in takoj ponudimo.