Kaj boste skuhali danes?
Enostavna paelja
Paelja- španska tradicionalna jed
Enostavna paelja
Paelja- španska tradicionalna jed
Preprosta različica španske klasike. Po želji jo lahko popestrimo s pikantno klobasico chorizo in grahom.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička ostre mlete paprike
- 300 g riža
- 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 sesekljana stroka česna
- 9 dl piščančje jušne osnove
- 400 g mešanih morskih sadežev
- sok ½ limone
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- krhlji ½ limone
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička ostre mlete paprike
- 300 g riža
- 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2 sesekljana stroka česna
- 9 dl piščančje jušne osnove
- 400 g mešanih morskih sadežev
- sok ½ limone
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- krhlji ½ limone
Postopek
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo, da ovene. Primešamo papriko, timijan in riž ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto. Če želimo, zdaj vmešamo še šeri ali vino. Ko ta izpari, rižu dodamo paradižnik s česnom in juho. Začinimo s soljo in poprom in nepokrito kuhamo približno 15 minut. Vmes večkrat premešamo in kuhamo, da se riž skoraj zmehča, vendar je še vedno obdan z nekaj tekočine.
Takrat ji primešamo morske sadeže in ponev pokrijemo. Kuhljamo 5 minut oziroma tako dolgo, da se rakovi repki skuhajo in da se do konca skuha tudi riž. Paeljo pokapljamo z limonovim sokom, posujemo s peteršiljem in postrežemo s krhlji limone.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražene divje gobe
Pohvalite se s svojim gobjim 'ulovom' in pripravite te slastne pražene gobe
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.