© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Enostavna paelja

Paelja- španska tradicionalna jed

Enostavna paelja

Paelja- španska tradicionalna jed

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
easy paella

Preprosta različica španske klasike. Po želji jo lahko popestrimo s pikantno klobasico chorizo in grahom.

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička ostre mlete paprike
  • 300 g riža
  • 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
  • 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 9 dl piščančje jušne osnove
  • 400 g mešanih morskih sadežev
  • sok ½ limone
  • pest sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • krhlji ½ limone
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička ostre mlete paprike
  • 300 g riža
  • 3 žlice suhega šerija ali belega vina (po želji)
  • 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 9 dl piščančje jušne osnove
  • 400 g mešanih morskih sadežev
  • sok ½ limone
  • pest sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • krhlji ½ limone

Postopek

1

V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo, da ovene. Primešamo papriko, timijan in riž ter vse skupaj pražimo še kakšno minuto. Če želimo, zdaj vmešamo še šeri ali vino. Ko ta izpari, rižu dodamo paradižnik s česnom in juho. Začinimo s soljo in poprom in nepokrito kuhamo približno 15 minut. Vmes večkrat premešamo in kuhamo, da se riž skoraj zmehča, vendar je še vedno obdan z nekaj tekočine.

2

Takrat ji primešamo morske sadeže in ponev pokrijemo. Kuhljamo 5 minut oziroma tako dolgo, da se rakovi repki skuhajo in da se do konca skuha tudi riž. Paeljo pokapljamo z limonovim sokom, posujemo s peteršiljem in postrežemo s krhlji limone.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.