
Kaj boste skuhali danes?
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami

Sestavine
- 530 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička instantnega suhega kvasa
- 1 1⁄2 žlice in še ščep sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 0,5 dl mleka
- 1 žlica sončničnega olja in še malo za namastitev in premaz
- 1 žlica riževega kisa
- 1 žlička pecilnega praška

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 530 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička instantnega suhega kvasa
- 1 1⁄2 žlice in še ščep sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 0,5 dl mleka
- 1 žlica sončničnega olja in še malo za namastitev in premaz
- 1 žlica riževega kisa
- 1 žlička pecilnega praška
Postopek
V veliki skledi zmešamo moko, kvas, 1 1⁄2 žlice sladkorja in sol. (Testo lahko do konca tretjega koraka pripravimo tudi mešalniku z nastavkom za gnetenje.) Nato mešanici dodamo mleko, sončnično olje, rižev kis in 2 dl vode. Zamesimo testo in po potrebi dodamo še malo vode

Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da je gladko. Položimo ga v rahlo naoljeno skledo, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

Testo zvrnemo na čisto delovno površino in ga pritisnemo s pestjo, da iztisnemo zrak. Z rokami ga sploščimo, posujemo s pecilnim praškom in gnetemo še 5 minut.

Testo zvaljamo v dolgo klobaso, debelo približno 3 cm, ki jo nato narežemo na približno 3 cm široke koščke – dobiti bi jih morali 18. Vsak kos testa z dlanmi povaljamo v kroglico in pustimo počivati 2 do 3 minute.

Vsako kroglico z valjarjem razvaljamo v ovalno obliko debeline približno 3 do 4 mm. Površino testa premažemo z oljem, z malo olja pa premažemo tudi jedilno paličico. Naoljeno paličico položimo na sredino vsakega ovala in testo preganemo čez paličico, ki jo potem previdno izvlečemo.

Pogačice polagamo na papir za peko. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo ali rahlo naoljeno prozorno folijo in na toplem pustimo vzhajati 1 uro in 30 minut, da narastejo na dvojno prostornino.

Na srednji temperaturi segrejemo velik parilnik. Pogačice soparimo 8 minut ali toliko časa, da se napihnejo (to bomo morali storiti v več porcijah). Pogačice odpremo in jih nadevamo s pečeno svinjino in marinirano zelenjavo. Jemo tople.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Božični puran s prilogo iz suhih sliv in jabolčnimi krhlji
Za božič se spodobi slavnostna pojedina.
Raita s pečenim jajčevcem
Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako
Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!