
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami

Sestavine
- 530 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička instantnega suhega kvasa
- 1 1⁄2 žlice in še ščep sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 0,5 dl mleka
- 1 žlica sončničnega olja in še malo za namastitev in premaz
- 1 žlica riževega kisa
- 1 žlička pecilnega praška

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 530 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička instantnega suhega kvasa
- 1 1⁄2 žlice in še ščep sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 0,5 dl mleka
- 1 žlica sončničnega olja in še malo za namastitev in premaz
- 1 žlica riževega kisa
- 1 žlička pecilnega praška
Postopek
V veliki skledi zmešamo moko, kvas, 1 1⁄2 žlice sladkorja in sol. (Testo lahko do konca tretjega koraka pripravimo tudi mešalniku z nastavkom za gnetenje.) Nato mešanici dodamo mleko, sončnično olje, rižev kis in 2 dl vode. Zamesimo testo in po potrebi dodamo še malo vode

Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da je gladko. Položimo ga v rahlo naoljeno skledo, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

Testo zvrnemo na čisto delovno površino in ga pritisnemo s pestjo, da iztisnemo zrak. Z rokami ga sploščimo, posujemo s pecilnim praškom in gnetemo še 5 minut.

Testo zvaljamo v dolgo klobaso, debelo približno 3 cm, ki jo nato narežemo na približno 3 cm široke koščke – dobiti bi jih morali 18. Vsak kos testa z dlanmi povaljamo v kroglico in pustimo počivati 2 do 3 minute.

Vsako kroglico z valjarjem razvaljamo v ovalno obliko debeline približno 3 do 4 mm. Površino testa premažemo z oljem, z malo olja pa premažemo tudi jedilno paličico. Naoljeno paličico položimo na sredino vsakega ovala in testo preganemo čez paličico, ki jo potem previdno izvlečemo.

Pogačice polagamo na papir za peko. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo ali rahlo naoljeno prozorno folijo in na toplem pustimo vzhajati 1 uro in 30 minut, da narastejo na dvojno prostornino.

Na srednji temperaturi segrejemo velik parilnik. Pogačice soparimo 8 minut ali toliko časa, da se napihnejo (to bomo morali storiti v več porcijah). Pogačice odpremo in jih nadevamo s pečeno svinjino in marinirano zelenjavo. Jemo tople.
