Kaj boste skuhali danes?
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.
Sestavine
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 1⁄2 kocke (21 g) svežega
- 500 g bele moke in še malo za oblikovanje
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- malo olja za namastitev
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 beljak za premaz
- semena po okusu za posip
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 1⁄2 kocke (21 g) svežega
- 500 g bele moke in še malo za oblikovanje
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- malo olja za namastitev
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 beljak za premaz
- semena po okusu za posip
Postopek
Kvas zmešamo s 3 dl mlačne vode. Moko, sladkor in sol damo v veliko skledo in zmešamo. Prelijemo s kvascem in zamesimo v grobo testo. Testo zvrnemo na delovno površino in gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo – trajalo bo približno 10 minut. Nato testo damo v rahlo naoljeno skledo, jo pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo, postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino – trajalo bo približno 1 uro.
Nato testo odkrijemo in ga zvrnemo na delovno površino. Razdelimo ga na 10 delov in oblikujemo kroglice – da bodo res enako velike, jih lahko stehtamo. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko in nanju položimo kroglice testa, nato jih ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut oziroma toliko časa, da narastejo in se napihnejo.
Folijo odstranimo. S pomokanim prstom na sredini vsake kroglice naredimo luknjo in jo vrtimo okrog, da se testo malo raztegne, a pazimo, da iz njega ne iztisnemo preveč zraka. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
V veliko kozico nalijemo vodo in jo zavremo. Dodamo sodo bikarbono, da bodo imeli kruhki sijočo in žvečljivo skorjico, ko bodo pečeni. V vodo položimo bagel in ga kuhamo 1 minuto (2 minuti, če želimo bolj žvečljive kruhke); sredi kuhanja ga obrnemo. S penovko ga poberemo iz vode, dobro odcedimo in vrnemo na pekač. Ponovimo s preostalimi bagli.
Bagle premažemo z razžvrkljanim beljakom in posujemo z izbranimi semeni. Pečemo jih 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato zapečejo. Preložimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se ohladijo. Postrežemo jih s kremnim sirom (to je klasična kombinacija) ali z drugimi namazi:
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Avokadova čokoladna torta brez glutena
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti