
Kaj boste skuhali danes?
Svinjska rebra na žaru z medeno terijaki glazuro
Poznate našo uspešnico Weber – Velika knjiga peke na žaru 2.0? V njej so zbrani odlični recepti, ki vas bodo vedno znova navdušili z natančno opisanim postopkom, nazornimi fotografijami in seveda tudi z odličnim rezultatom.
Svinjska rebra na žaru z medeno terijaki glazuro
Poznate našo uspešnico Weber – Velika knjiga peke na žaru 2.0? V njej so zbrani odlični recepti, ki vas bodo vedno znova navdušili z natančno opisanim postopkom, nazornimi fotografijami in seveda tudi z odličnim rezultatom.

Sestavine
začimbna mešanica
- 3 žlice temnega mehkega rjavega sladkorja
- 1 1⁄2 žlice grobe morske soli
- 2 žlički kitajske mešanice petih začimb
- 3 kg svinjskih reber iz zarebrnega dela (baby back ribs)
glazura
- 1 žlica olja iz praženega sezama
- 3 žlice drobno nasekljanega ingverja
- 3 drobno sesekljani stroki česna
- 1 žlica sezamovih semen
- 1,6 dl medu
- 0,8 dl manj slane sojine omake
- 2 žlici kisa za suši
- 1 žlica čilijeve omake s česnom (npr. srirače)
- 1 žlica jedilnega škroba, razpuščenega v 3 žlicah hladne vode
pripomočki
- 3 velike pesti lesnih sekancev jablane (najmanj 30 minut namočenih v vodi)
- plinski žar z najmanj 3 gorilniki
- komora za dimljenje

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
začimbna mešanica
- 3 žlice temnega mehkega rjavega sladkorja
- 1 1⁄2 žlice grobe morske soli
- 2 žlički kitajske mešanice petih začimb
- 3 kg svinjskih reber iz zarebrnega dela (baby back ribs)
glazura
- 1 žlica olja iz praženega sezama
- 3 žlice drobno nasekljanega ingverja
- 3 drobno sesekljani stroki česna
- 1 žlica sezamovih semen
- 1,6 dl medu
- 0,8 dl manj slane sojine omake
- 2 žlici kisa za suši
- 1 žlica čilijeve omake s česnom (npr. srirače)
- 1 žlica jedilnega škroba, razpuščenega v 3 žlicah hladne vode
pripomočki
- 3 velike pesti lesnih sekancev jablane (najmanj 30 minut namočenih v vodi)
- plinski žar z najmanj 3 gorilniki
- komora za dimljenje
Postopek
V skledici zmešamo sestavine za začimbno mešanico. Rebrom odstranimo srebrno kožico, tako da pod njo na kostni strani potisnemo konico noža. Kožico dvignemo in jo razrahljamo, tako da jo lahko na enem vogalu dobro primemo ter potegnemo stran. Nato rebra posujemo z začimbami, pri čemer mesno stran začinimo izdatneje kot kostno.

Za glazuro na štedilniku v ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje. Dodamo ingver, česen in sezamova semena ter med pogostim mešanjem pražimo 2 do 3 minute. Nato primešamo med, sojino omako, kis in čilijevo omako s česnom ter nežno kuhamo 2 minuti, medtem občasno pomešamo.

Temperaturo nastavimo na srednjo do močno in mešanico zavremo. Škrobno mešanico še enkrat dobro premešamo. Počasi jo prilijemo v ponev in medtem stalno mešamo z metlico, nato pa pustimo približno 1 minuto vreti, da se zgosti. Odstavimo s štedilnika in prihranimo.

Preden zakurimo žar, odcedimo lesne sekance in jih damo v komoro za dimljenje. Če žar nima vgrajene komore, komoro, ki jo bomo uporabili, namestimo pod rešetko za peko neposredno nad enega od gorilnikov na eni strani žara. Če tam ni dovolj prostora, jo postavimo na rešetko za peko nad gorilnik na eni strani.

Žar pripravimo za močno indirektno vročino (230 do 290 °C). Rešetko žara očistimo s ščetko. Takoj ko nastane dim, temperaturo žara znižamo na nizko vročino (135 do 150 °C). Rebra s kostno stranjo navzdol položimo na rešetko na šibko indirektno vročino. Zapremo pokrov in pečemo 1 1⁄2 ure pri stalni temperaturi med 135 in 150 °C.

Po 1 1⁄2 ure peke rebra po obeh straneh tanko premažemo z glazuro. S kostno stranjo navzdol jih na šibki indirektni vročini z zaprtim pokrovom pečemo še 30 minut. Potem jih vsakih 30 minut po obeh straneh premažemo z glazuro, obrnemo in občasno zamenjamo položaj, da se pečejo skupaj 2 1⁄2 do 3 1⁄2 ure ter so skoz in skoz pečena.

Rebra so gotova, ko se meso na sredini natrga, ko jih na enem koncu dvignemo s prijemalkami in upognemo.

Rebra vzamemo z žara. S kostno stranjo navzgor jih položimo na desko za rezanje in med kostmi narežemo na kose. Postrežemo topla.

Plinski žar s komoro za dimljenje
Ta recept je za vse tiste, ki imate plinski žar in komoro za dimljenje. Sicer za dimljenje lahko uporabimo tudi žar na oglje, a je plinski žar pač bolj priročen. Če ga ustrezno pripravimo, več ur ohrani stalno želeno temperaturo med 135 in 150 °C, ne da bi morali kakor koli skrbeti za ogenj, kot pri žaru na oglje.
Uravnavanje vročine
Noben del reber ne sme biti nad direktno vročino niti za kratek čas, saj bi se lahko nad plameni zažgala. Če je žar dovolj širok, prižgemo skrajni desni in skrajni levi gorilnik. Tako je na sredini dovolj prostora nad indirektno vročino. Pri manjšem žaru prižgemo samo en stranski gorilnik, rebra pa med peko vsako uro prestavimo, da se vsi kosi enakomerno spečejo.
Priljubljeni recepti
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!