Kaj boste skuhali danes?
Solata z rjavim rižem in lososom
Za lahek in zdrav obrok
Solata z rjavim rižem in lososom
Za lahek in zdrav obrok
Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 200 g zamrznjene soje (ali graha)
- 2 fileja lososa
- 1 žlička masla
- 0,3 dl belega vina
- 1 kumara
- majhen šop mlade čebulice
- šopek koriandra
- naribana lupina in sok 1 limete
- 1 rdeč čili
- 4 žličke svetle sojine omake
- sol
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 200 g zamrznjene soje (ali graha)
- 2 fileja lososa
- 1 žlička masla
- 0,3 dl belega vina
- 1 kumara
- majhen šop mlade čebulice
- šopek koriandra
- naribana lupina in sok 1 limete
- 1 rdeč čili
- 4 žličke svetle sojine omake
- sol
Postopek
Zamrznjena zrna soje odtalimo. Riž skuhamo po navodilih z embalaže in mu 3 minute pred koncem kuhanja, dodamo sojo. Odcedimo ga in ohladimo pod mrzlo tekočo vodo.
Medtem na kockice narežemo kumaro, očistimo mlado čebulico in jo narežemo na rezine. Koriander grobo nasekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno nasekljamo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Lososova fileja damo v majhen pekač, solimo, dodamo maslo in vino, nepredušno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 15 minut. Ko se losos speče, ga ohladimo, mu odstranimo kožo in morebitne kosti in ga z vilicami zdrobimo na koščke.
V riž s sojo nežno vmešamo kumaro, mlado čebulico, koriander in lososa. V drugi skledici zmešamo limetin sok in lupino s čilijem ter sojino omako in mešanico pred postrežbo prelijemo po rižu.