
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 0,8 dl gina (pribl. 5 žlic)
- ½ solatne kumare
- 2,5 dl tonika
- nekaj vejic koriandra
- led

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
- 0,8 dl gina (pribl. 5 žlic)
- ½ solatne kumare
- 2,5 dl tonika
- nekaj vejic koriandra
- led
Postopek
Kumaro operemo in narežemo na palčke, koriander splaknemo. Vsak kozarec do polovice napolnimo z ledom, dodamo nekaj lističev koriandra in prelijemo s polovico gina. Dodamo kumaro in dotočimo tonik. S kumaro koktajl dobro premešamo in postrežemo.
Nasveti za osvežilne napitke
Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.
Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.
Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.
V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.
Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.
Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Regrat v solati z granatnim jabolkom, pinjolami in kozjim sirom
Regratova solata za pomladne dni
Brokoli in ohrovt z limonovim prelivom
Brokoli in ohrovt sestavljata slastno prikuho.
Cvetača v krompirjevi srajčki s holandsko zeliščno omako
Primerna kot samostojna jed ali prikuha.