
Solata s pečeno zelenjavo in kuskusom
Solata s pečeno zelenjavo in kuskusom

Sestavine
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 2 bučki
- 300 g jedilne buče
- 4 stroki česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 žlica harise (po želji)
- 50 g blanširanih mandljev
- 250 g kuskusa
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- naribana lupina in sok 1 limone
- 20 g grobo sesekljane mete
- sol

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 2 bučki
- 300 g jedilne buče
- 4 stroki česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 žlica harise (po želji)
- 50 g blanširanih mandljev
- 250 g kuskusa
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- naribana lupina in sok 1 limone
- 20 g grobo sesekljane mete
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Papriko očistimo semen in narežemo na kose, velike za grižljaj. Jedilno bučo in bučki narežemo na tanke rezine. Vso zelenjavo razporedimo v pekač, dodamo neolupljene stroke česna, solimo in pokapljamo z dvema žlicama olja. Dobro premešamo in pečemo približno 20 minut. Dodamo na rezine narezano čebulo, hariso (po želji) in mandlje ter pečemo še 20 minut. Zelenjavo ohladimo.
Kuskus stresemo v primerno skledo, prelijemo z vročo zelenjavno osnovo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga razrahljamo z vilicami.
V skledici zmešamo preostalo olje z limonovim sokom in lupino, v to polivko iztisnemo pečen česen, dobro premešamo in dodamo meto. Polivko prelijemo po pečeni zelenjavi, ki jo nato zmešamo s kuskusom.