
Solata iz pečenega korenčka, rukole in leče
Solata iz pečenega korenčka, rukole in leče

Sestavine
- 300 g korenja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- lupinica in sok 1 limone
- ½ žličke medu
- ½ žličke polnozrnate gorčice
- 250 g kuhane leče (lahko iz pločevinke)
- ½ kumare
- 80 g oprane rukole
- 1 avokado
- 50 g sira feta
- Sol
- Poper

Dve okusni rešitvi za bučke velikanke
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.
Sestavine
- 300 g korenja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- lupinica in sok 1 limone
- ½ žličke medu
- ½ žličke polnozrnate gorčice
- 250 g kuhane leče (lahko iz pločevinke)
- ½ kumare
- 80 g oprane rukole
- 1 avokado
- 50 g sira feta
- Sol
- Poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenčke ostrgamo ali olupimo in po dolgem prepolovimo, nato jih pomešamo z 1 žlico olja ter malo soli in popra. Razporedimo jih na pekač in pečemo 30 do 35 minut, da se zmehčajo in so ob robovih malo ožgani.
Kumaro narežemo na koščke, avokado olupimo, mu odstranimo koščico in ga narežemo na rezine. Sir feta nadrobimo. Za preliv dobro zmešamo preostalo olje, limonovo lupinico in sok, med in gorčico. Ko je korenček pečen, ga zmešamo s preostalimi sestavinami, zabelimo in ponudimo.
Nasvet
Lečo lahko skuhamo tudi sami. Pred kuhanjem je ni treba namakati, kuhamo jo 45 minut (leča za hitro pripravo pa je kuhana že v 10 minutah).