
Sočen veganski hruškov kolač
Sočen veganski hruškov kolač

Sestavine
- 8 čvrstih majhnih hrušk
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 paličici cimeta
- 1 zvezdnati janež
- 6 nageljnovih žbic
- obrezana lupina 1 bio limone
- obrezana lupina 1 bio pomaranče
- veganski sladoled, ko postrežemo (po želji)
biskvit
- 250 g izkoščičenih datljev
- 2 žlici lanenega semena
- 3 dl nesladkanega mandljevega napitka
- 2 dl rastlinskega olja
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 200 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička mletih začimb za jabolčni zavitek (ali mešanice cimeta, muškatnega oreška in pimenta)
- ½ žličke soli
- olje za model

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 8 čvrstih majhnih hrušk
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 paličici cimeta
- 1 zvezdnati janež
- 6 nageljnovih žbic
- obrezana lupina 1 bio limone
- obrezana lupina 1 bio pomaranče
- veganski sladoled, ko postrežemo (po želji)
biskvit
- 250 g izkoščičenih datljev
- 2 žlici lanenega semena
- 3 dl nesladkanega mandljevega napitka
- 2 dl rastlinskega olja
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 200 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička mletih začimb za jabolčni zavitek (ali mešanice cimeta, muškatnega oreška in pimenta)
- ½ žličke soli
- olje za model
Postopek
Hruške olupimo in jim odrežemo del pri muhi, da bodo stale pokonci; odrežemo toliko, da bodo ustrezale višini modla. Od spodaj jim z ostrim nožkom izrežemo peščišča. Pečke in muhe zavržemo, ostanke hruškovega mesa grobo narežemo in jih damo na stran. Sladkor, cimet, zvezdni janež, nageljnove žbice, lupino citrusov in 6 dl vode damo v kozico, dovolj široko, da vanjo lahko postavimo vse hruške. Zavremo in kuhamo na nizki temperaturi, dokler se sladkor ne stopi. V kozico zložimo hruške, pokrijemo s pokrovko ali kosom papirja za peko in kuhamo 15 minut, da nož zlahka zabodemo v sadež. Odstavimo in pustimo, da se hruške ohladijo v tekočini.
Naredimo testo. Datlje in laneno seme damo v drugo kozico in prilijemo mandljev napitek. Počasi zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 2 do 3 minute, da se datlji zmehčajo. Vse skupaj gladko zmeljemo v multipraktiku. Dodamo olje in še enkrat premešamo, nato vsebino mešalne posode postrgamo v skledico in postavimo na stran, da se malo ohladi. Pečico segrejemo na 180 °C. Model, velik 20 x 30 cm (po možnosti z ločljivim dnom), premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.
Suhe sestavine stresemo v veliko skledo in dobro premešamo. Morebitne grudice sladkorja zdrobimo med prsti in skledo od časa do časa potresemo, da se morebitne grudice dvignejo na površje. Dodamo datljevo zmes in temeljito premešamo. Na koncu vmešamo prihranjene koščke hrušk. Testo postrgamo v model in vanj pokonci posadimo hruške, katerih zgornja polovica naj gleda ven. Pečemo 35 do 40 minut, da se notranjost kolača speče. V sredino zabodemo zobotrebec – ko ga izvlečemo, mora biti čist. Če so na njem sledi mokrega testa, ga damo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut, nato znova preverimo, ali je pečen.
Medtem znova zavremo tekočino, v kateri so se kuhale hruške, in jo na nizki temperaturi kuhamo, dokler ne nastane svetleč sirup. Pečen kolač naj se ohlaja 5 do 10 minut, nato ga po vsej površini premažemo s sirupom. Preostalega postrežemo ob kolaču, zraven pa po želji še veganski sladoled.