Kaj boste skuhali danes?
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.
Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- sol
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- sol
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška
Postopek
Šalotko olupimo, drobno narežemo in zarumenimo v kozici na vročem maslu. Dodamo lečo (ni je treba namakati) in zalijemo z belim vinom. Prilijemo zelenjavno juho, zavremo, potem pa počasi kuhljamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo še malo tekočine, da leča ohrani ustrezno gostoto; začinimo s soljo in poprom.
Zdaj pripravimo še ribe. V ponvi močno segrejemo oljčno olje. Fileje položimo s kožno stranjo na maščobo in jih, glede na debelino, pečemo 6 do 8 minut. Zadnji 2 minuti pečemo fileje tako, da jih pokrijemo z aluminijasto folijo; solimo in popramo jih tik pred postrežbo.
Za smetanovo omako obe vrsti smetane zavremo in povremo do ustrezne gostote. Vmešamo janeževo žganje in žafranov prašek ter po okusu solimo.
Lečo ponudimo s lososovimi fileji in pripravljeno smetanovo omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen sir feta s čilijem in origanom
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo
Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija