Kaj boste skuhali danes?
Sladke kremice z lovorovimi listi
Sladica z lovorjevimi listi, kako zanimivo!
Sladke kremice z lovorovimi listi
Sladica z lovorjevimi listi, kako zanimivo!
Sestavine
- 3 lističi želatine
- 3 dl sladke smetane
- 3 dl mleka
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
sirup
- 4 lovorovi listi
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- sok ½ limete
- 1,5 dl vode
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 3 lističi želatine
- 3 dl sladke smetane
- 3 dl mleka
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
sirup
- 4 lovorovi listi
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- sok ½ limete
- 1,5 dl vode
Postopek
Najprej pripravimo sirup. V kozici z vodo pri nizki temperaturi stopimo sladkor in pustimo, da tekočina povre skoraj do polovice. V skledo damo lovorove liste (najprej jih zmečkamo v pesti), jih prelijemo z vročim sirupom in limetinim sokom, pokrijemo in postavimo na hladen prostor za vsaj štiri ure, da se okusi prepojijo med sabo (če imamo čas, to storimo vnaprej in mešanico postavimo na stran za vsaj dva dni). Nato sirup precedimo v steklenico. V hladilniku ga lahko hranimo en teden. Če ga želimo hraniti dlje, ga še enkrat zavremo, preden ga precedimo v steklenico.
Lističe želatine namočimo v skledi z mrzlo vodo in postavimo na stran. V kozico damo smetano, mleko, sladkor in lovorove liste (pred tem jih zmečkamo) in vse skupaj zavremo. Mešamo, da se sladkor stopi, nato odstavimo z ognja. Želatino ožmemo in jo vmešamo v vročo kremo, dokler se popolnoma ne stopi. Pustimo, da se mešanica 10 minut ohlaja, nato odstranimo lovorove liste. Kremo vlijemo v 6 do 8 okrasnih kozarcev in jo za čez noč postavimo v hladilnik, da se strdi. Tik preden postrežemo, jo prelijemo s sirupom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čebulna juha s temnim pivom in popečenimi kruhki
Čokoladne lunice
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak