Kaj boste skuhali danes?
Skutni zavitek z grozdjem
Nežna kombinacija skute in grozdja je kot nalašč za jesenski posladek.
Skutni zavitek z grozdjem
Nežna kombinacija skute in grozdja je kot nalašč za jesenski posladek.
Sestavine
nadev
- 500 g skute
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- drobno naribana lupinica 1 bio limone
- 3 jajca
- 1 žlica jedilnega škroba
- 400 g grozdja
- 1 zavitek svežega vlečenega testa (2 lista)
- 2 žlici masla za premaz
ko postrežemo
- sladkor v prahu za posip
- vaniljev sladoled
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
nadev
- 500 g skute
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- drobno naribana lupinica 1 bio limone
- 3 jajca
- 1 žlica jedilnega škroba
- 400 g grozdja
- 1 zavitek svežega vlečenega testa (2 lista)
- 2 žlici masla za premaz
ko postrežemo
- sladkor v prahu za posip
- vaniljev sladoled
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). V skledo damo vse sestavine za nadev (razen grozdja) in jih zmešamo z metlico za sneg. Delovno površino pokrijemo s kuhinjskim prtom in nanj položimo list vlečenega testa. Rahlo ga namažemo s polovico stopljenega masla, pokrijemo z drugim listom testa in namažemo s skutnim nadevom. 2 centimetra ob robovih pustimo nenamazana. Skutni nadev obložimo z grozdnimi jagodami. Stranska robova zavihamo čez nadev in testo zvijemo.
Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo zavitek. Premažemo ga s preostalim stopljenim maslom in pečemo približno 35 minut. Zavitek posujemo s sladkorjem, razrežemo in ponudimo z vaniljevim sladoledom.
Za spremembo drugače
Namesto grozdja lahko uporabimo robidnice.