
Skutna pita s kakijem
Ta skutna pita bo všeč še tistim, ki kakija sploh ne marajo.
Skutna pita s kakijem
Ta skutna pita bo všeč še tistim, ki kakija sploh ne marajo.

Sestavine
biskvitna osnova
- 4 jajca
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 6 žlic moke
nadev
- 3 zreli mehki kakiji
- 5 dl sladke smetane
- 500 g skute
- 6 žlic praška za kremo za kremne rezine (vaniljevo kremo)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
biskvitna osnova
- 4 jajca
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 6 žlic moke
nadev
- 3 zreli mehki kakiji
- 5 dl sladke smetane
- 500 g skute
- 6 žlic praška za kremo za kremne rezine (vaniljevo kremo)
Postopek
Model velikosti 25 x 30 cm obložimo s papirjem za peko in pečico segrejemo na 200 °C. Beljake ločimo od rumenjakov in jih z električnim stepalnikom stepemo v trd sneg. Postopno vmešamo še sladkor in rumenjake. Na koncu v pripravljeno maso ročno z metlico počasi vmešamo še moko in jo vlijemo v prej pripravljen pekač. Biskvit pečemo 15 do 20 minut, da postane zlato rjav. Pečenega ohladimo in pustimo v pekaču.
Kakije olupimo, odstranimo peške, meso pa pretlačimo. Sladko smetano stepamo z električnim stepalnikom, da postane mazava, dodamo skuto in prašek za vaniljevo kremo ter počasi ročno mešamo. Dodamo še pretlačeno kakijevo mezgo, zmešamo in maso stresemo na biskvit. Biskvit prej malo poškropimo z vodo, da bo pita sočnejša. Nato jo postavimo v hladilnik za 4 do 5 ur, še bolje pa čez noč.