Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 4 srednje veliki zreli vaniljevi kakiji
nadev
- 50 g maslenih piškotov
- 100 g kuhanega kostanja
- ščep cimeta
- 1 žlica medu
- 0,6 dl sladke smetane
posip
- 1 žlica drobnih ovsenih kosmičev
- 1 žlica mletih lešnikov
preliv
- 2 žlici medu
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Recept za medene hruške z oreščki
Tako zelo preprosta sladica, pa tako zelo okusna. V jesenskih dneh se nam bo še kako prilegla. Količine v receptu prilagodite številu jedcev.
Kam z ostanki račke, zelja in mlincev? 5 receptov za po martinovanju
Prvi martinov vikend je za nami, v hladilniku pa čakajo lično zapakirani ostanki martinove pojedine. Vdahnite jim novo življenje z našimi predlogi.
Sestavine
- 4 srednje veliki zreli vaniljevi kakiji
nadev
- 50 g maslenih piškotov
- 100 g kuhanega kostanja
- ščep cimeta
- 1 žlica medu
- 0,6 dl sladke smetane
posip
- 1 žlica drobnih ovsenih kosmičev
- 1 žlica mletih lešnikov
preliv
- 2 žlici medu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Kakije pri peclju zarežemo z nožem in z žlico izdolbemo sredico, tako da dobimo skledico s približno 1 cm debelo steno. Izdolbeno meso porabimo za sadno solato, zmešanček ali ga pojemo kar tako. Kakije položimo v manjši pekač (lahko okrogel ali podolgovat), v katerem stojijo pokonci in se ne prekucnejo (če takega pekača nimamo, kakije založimo z zmečkanim papirjem za peko ali aluminijasto folijo). Pečemo jih 15 minut, da se malo zmehčajo.
Medtem zmešamo vse sestavine za nadev, nato pa še kosmiče in lešnike za posip. Nato kakije napolnimo z nadevom in posujemo s posipom, ki ga rahlo vtisnemo v nadev, da ostane na mestu. Še za približno pol ure jih vrnemo v pečico.
Kakije vzamemo iz pekača in jim odrežemo 0,5 cm dna, da bodo stali na krožniku. Prelijemo jih z medom (mi smo uporabili ajdovega, ki je temen in zelo aromatičen) in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vražja nabodala s kozicami in papriko
Pikantna morska nabodala bodo popestrila vsak piknik