
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 4 srednje veliki zreli vaniljevi kakiji
nadev
- 50 g maslenih piškotov
- 100 g kuhanega kostanja
- ščep cimeta
- 1 žlica medu
- 0,6 dl sladke smetane
posip
- 1 žlica drobnih ovsenih kosmičev
- 1 žlica mletih lešnikov
preliv
- 2 žlici medu

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 4 srednje veliki zreli vaniljevi kakiji
nadev
- 50 g maslenih piškotov
- 100 g kuhanega kostanja
- ščep cimeta
- 1 žlica medu
- 0,6 dl sladke smetane
posip
- 1 žlica drobnih ovsenih kosmičev
- 1 žlica mletih lešnikov
preliv
- 2 žlici medu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Kakije pri peclju zarežemo z nožem in z žlico izdolbemo sredico, tako da dobimo skledico s približno 1 cm debelo steno. Izdolbeno meso porabimo za sadno solato, zmešanček ali ga pojemo kar tako. Kakije položimo v manjši pekač (lahko okrogel ali podolgovat), v katerem stojijo pokonci in se ne prekucnejo (če takega pekača nimamo, kakije založimo z zmečkanim papirjem za peko ali aluminijasto folijo). Pečemo jih 15 minut, da se malo zmehčajo.
Medtem zmešamo vse sestavine za nadev, nato pa še kosmiče in lešnike za posip. Nato kakije napolnimo z nadevom in posujemo s posipom, ki ga rahlo vtisnemo v nadev, da ostane na mestu. Še za približno pol ure jih vrnemo v pečico.
Kakije vzamemo iz pekača in jim odrežemo 0,5 cm dna, da bodo stali na krožniku. Prelijemo jih z medom (mi smo uporabili ajdovega, ki je temen in zelo aromatičen) in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.
Pečen piščanec s koromačem in olivami
Pečen piščanec za popolno nedeljsko kosilo