Kaj boste skuhali danes?
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.
Sestavine
jabolčna plast
- 100 g rozin
- 100 g mehkih datljev brez koščic
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
- 25 g masla
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- sok in lupinica 1 limone
- 4 jabolka (800 g)
drobljenec
- 125 g moke
- 100 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
- vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
jabolčna plast
- 100 g rozin
- 100 g mehkih datljev brez koščic
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
- 25 g masla
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- sok in lupinica 1 limone
- 4 jabolka (800 g)
drobljenec
- 125 g moke
- 100 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
- vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190°C. Datlje narežemo na majhne koščke, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 1 cm debele kolobarje. Vse sestavine za jabolčno plast, razen limonovega soka in jabolk, zmešamo v skledi in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo eno minuto in pol, da se maslo stopi in sladkor postane sirupast. Primešamo jabolka in limonov sok ter z maso nadevamo srednje velik pekač. Pazimo, da je sadje enakomerno razporejeno.
Maslo zdrobimo med moko, da najprej dobimo fine drobtine, nato jih s konicami prstov zgnetemo v malo večje kepice. Vmešamo sladkor, kosmiče in mandlje. Drobljivo zmes posujemo po jabolčni mešanici, pekač pokrijemo s folijo in pečemo eno uro. Pol ure pred koncem peke folijo odstranimo, da se obloga zapeče in jabolka v omaki zabrbotajo. Pustimo, da narastek 10 minut počiva, nato ga postrežemo z vaniljevo kremo ali sladoledom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bezgov sirup
Komplet za vročo čokolado
Čokoladne skutne tortice
Mini tortice s piškotno podlago in kremo iz čokolade in albuminske skute (rikote) še posebno teknejo za veliko noč.