
Kaj boste skuhali danes?
Skandinavski krofki semla
Skandinavski krofki semla

Sestavine
- 25 g svežega kvasa
- 1,25 dl hladnega polnomastnega mleka
- 2 žlički strokov kardamoma
- 325 g moke
- 1 srednje veliko jajce
- 150 g sladkorja
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1⁄2 žličke soli
- 100 g zmehčanega masla
- 1 jajce za premaz
- mandljevi lističi za posip
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 100 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 3 žlice vode
- 1⁄2 žličke semen kardamoma
- 2 žlički vaniljeve arome
vaniljeva smetana
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve arome

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 25 g svežega kvasa
- 1,25 dl hladnega polnomastnega mleka
- 2 žlički strokov kardamoma
- 325 g moke
- 1 srednje veliko jajce
- 150 g sladkorja
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1⁄2 žličke soli
- 100 g zmehčanega masla
- 1 jajce za premaz
- mandljevi lističi za posip
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 100 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 3 žlice vode
- 1⁄2 žličke semen kardamoma
- 2 žlički vaniljeve arome
vaniljeva smetana
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve arome
Postopek
Najprej pripravimo testo. V posodo mešalnika z nastavkom za gnetenje damo kvas in ga zmešamo s hladnim mlekom, da se popolnoma raztopi. V možnarju stremo stroke kardamoma in odstranimo luščine, semena pa zdrobimo v fin prah, ki ga dodamo mešanici kvasa in mleka. Dodamo še moko, rahlo razžvrkljano jajce, sladkor, pecilni prašek in sol ter začnemo mešati – na srednji hitrosti 5 minut oziroma toliko časa, da se oblikuje kepa testa.
Maslo narežemo na koščke in ga košček za košček dodajamo testu; poskrbimo, da je vsak košček vmešan, preden dodamo naslednjega. Testo mesimo še 5 do 10 minut. Ko se testo neha prijemati sten posode in je zelo mehko in prožno, mešalnik izključimo ter testo pustimo počivati v posodi 10 minut.
Testo razdelimo na 9 kosov (vsak 70 do 80 g). Na čisti delovni površini (ni je treba pomokati) testo narahlo primemo v pest, nato jo z dlanjo krožno povaljamo po delovni površini, da nastane gladka krogla. Krogle polagamo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, pri tem med njimi pustimo dovolj prostora, ker bodo narasle. Pokrijemo jih s čisto kuhinjsko krpo in na toplem pustimo vzhajati uro in pol.
Pečico segrejemo na 220 °C. Krofke premažemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali z žlico vode, posujemo z mandljevimi lističi in postavimo v pečico za 10 minut, da se zlato zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo na kuhinjski mrežici.
Medtem pripravimo nadev. Mlete mandlje in sladkor zmešamo v multipraktiku in dodamo le toliko vode, da nastane gladka pasta. Stroke kardamoma stremo v možnarju in odstranimo luščine, semena pa stremo v fin prah, ki ga dodamo mandljevi pasti skupaj z vaniljevo aromo.
Krofkom z majhnim nožem odrežemo »pokrovček« in na sredini izdolbemo malo sredice, da nastane vdolbinica; drobtine dodamo mandljevi pasti. Mandljevo pasto razrahljamo z žlico sladke smetane in jo razdelimo v vdolbinice.
Preostalo smetano damo v skledo skupaj s sladkorjem v prahu in vaniljevo aromo ter stepemo. Stepeno smetano nabrizgamo ali naložimo na nadev v krofkih in jih pokrijemo s »pokrovčki«. Posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna torta z orehi in sirovo kremo
Jabolčna torta je idealna za popoldansko čajanko, s svečkami pa tudi za rojstni dan
Piščančji ražnjiči po špansko
Prigrizek v stilu španskih tapasov je najboljši s česnovo majonezno omako.