
Solata z bučo, feto in bulgurjem
Solata z bučo, feto in bulgurjem

Sestavine
- 1 maslena buča
- 2 žlici harise
- 100 g bulgurja
- sok 2 limet
- 1 rdeča čebula
- 3 žlice zdrobljenega sira feta
- 1 žlica sesekljanega koriandra
- 2 veliki pesti nasekljanih mladih špinačnih listov
- 50 g bučnic
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1 maslena buča
- 2 žlici harise
- 100 g bulgurja
- sok 2 limet
- 1 rdeča čebula
- 3 žlice zdrobljenega sira feta
- 1 žlica sesekljanega koriandra
- 2 veliki pesti nasekljanih mladih špinačnih listov
- 50 g bučnic
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na 3 cm velike kocke. Razporedimo jih na pekač in začinimo s hariso in soljo. Pečemo jih pol ure oziroma tako dolgo, da se zmehčajo in zlato obarvajo.
Bulgur v vreli vodi kuhamo 15 minut, ga odcedimo in ohladimo. Čebulo olupimo in narežemo na kocke. V solatni skledi zmešamo polovico limetinega soka s čebulo in pustimo stati 5 minut, nato dodamo bulgur, sir feto, ohlajene bučne kocke, koriander in špinačo.
V ponvici prepražimo bučnice. Pražimo jih 3 do 4 minute, da začnejo skakljati po ponvi. Dve žlici bučnic sesekljamo, preostale stresemo v solato. Sesekljane bučnice v skodelici zmešamo s preostalim limetinim sokom, oljem, soljo in poprom. Zmes prelijemo po solati, premešamo in postrežemo.