© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Losos s peso in džinom

Losos s peso in džinom

Čas priprave 20 min + 24 ur za mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 cel lososov file s kožo, koščice odstranimo s pinceto

obloga

  • 2 srednje veliki rdeči pesi
  • naribana lupinica 2 bio pomaranč
  • 4 žlice brinovih jagod
  • 0,5 dl džina
  • 150 g grobe morske soli
  • 100 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja

okisana kumara

  • 100 g belega vinskega kisa
  • 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • 1 lovorov list
  • sol
  • 1 kumara
  • šopek kopra
recept na preizkusnji kolacki.jpg

Sočni čokoladni kolački z mandarino

Ti praznični kolački so posebni zaradi izjemno sočnega čokoladnega biskvita, ki prepriča tudi najzahtevnejše brbončice in hitro postane najljubša osnova za pripravo najrazličnejših kolačkov.

Sestavine

  • 1 cel lososov file s kožo, koščice odstranimo s pinceto

obloga

  • 2 srednje veliki rdeči pesi
  • naribana lupinica 2 bio pomaranč
  • 4 žlice brinovih jagod
  • 0,5 dl džina
  • 150 g grobe morske soli
  • 100 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja

okisana kumara

  • 100 g belega vinskega kisa
  • 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • 1 lovorov list
  • sol
  • 1 kumara
  • šopek kopra

Postopek

1

Za oblogo peso olupimo, naribamo, damo v sito in pustimo, da se večina tekočine odcedi. Damo jo v posodo multipraktika ter dodamo preostale sestavine. Zmeljemo v pasto.

2

Plitev pekač, dovolj velik za lososa, obložimo z dvojno plastjo prozorne kuhinjske folije. Nanj položimo lososa s kožo navzdol.

3

Ribo premažemo z oblogo, tako da je pokrito vse meso, tudi ob straneh.

4

Tesno zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo.

5

Na ribo položimo še en pekač in ga obtežimo s pločevinkami. Za 24 ur postavimo v hladilnik.

6

Za okisano kumaro v majhni ponvi segrevamo kis, sladkor, koriandrova semena, poprova zrna in lovorov list, da mešanica nežno vre in se sladkor stopi. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato dodamo 0,5 dl vode in ščep soli. Kumaro z ostrim nožem ali mandolino narežemo na tanke rezine. Damo jo v ohlajeno mešanico in za vsaj eno uro ali čez noč postavimo v hladilnik.

7

Naslednji dan lososa odvijemo iz folije in z njega postrgamo večino obloge.

8

Preostanek oplaknemo s hladno vodo, nato ribo osušimo s kuhinjsko brisačko.

9

Lososa z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, začenši pri repu, in sicer pod nizkim kotom, tako da meso v tankih rezinah odrežemo od kože. Okisani kumari primešamo nasekljan koper in postrežemo.

Nasvet

Na začetku 1. točke roke zaščitimo z rokavicami, saj pesa kožo močno obarva.

Priljubljeni recepti

Čokoladna torta brez moke

Čokoladna torta za vse, tudi za tiste, ki jih gluten ovira pri uživanju pregrešnih sladic.

Enostavno

Pistacijev namaz

Domač pistacijev namaz lahko uporabimo v številnih slaščicah ali pa se ga lotimo kar z žličko

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.