
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

Sestavine
- 200 g mandljevih piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev
- ½ žličke mandljeve arome
- 100 g masla
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 250 g sladkorja
- 4 žlice moke
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 2 dl kisle smetane
- 150 g češnjevega džema
- sladkor v prahu za posip
- stepena smetana, ko postrežemo

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 200 g mandljevih piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev
- ½ žličke mandljeve arome
- 100 g masla
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 250 g sladkorja
- 4 žlice moke
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 2 dl kisle smetane
- 150 g češnjevega džema
- sladkor v prahu za posip
- stepena smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za torte premera 23 cm, z ločljivim obodom, po dnu in obodu obložimo s papirjem za peko. Piškote in 75 g mandljevih lističev stresemo v vrečko za zamrzovanje (najbolje dvojno, tako da damo eno vrečko v drugo) in jih z valjarjem zdrobimo v drobtine. Te zmešamo z mandljevo aromo in stopljenim maslom. Mešanico pritisnemo ob dno pripravljenega modla in pečemo 10 minut. Nato pustimo, da se hladi, in se lotimo nadeva.
V veliki skledi z mešalnikom stepamo kremni sir, dokler ni povsem gladek. Dodamo sladkor in spet mešamo. Vmešamo moko, vaniljevo aromo, jajca – drugo za drugim – in nazadnje kislo smetano.
Mešanico z žlico nadevamo na podlago v modlu, tu in tam pa vmes položimo žlico džema. Nadev po vrhu kar se da nežno poravnamo.
Model pazljivo postavimo na srednjo rešetko v pečici in pečemo 10 minut, nato posujemo s preostalimi mandljevimi lističi. Temperaturo znižamo na 110 °C in pečemo še 35 minut. Ugasnemo pečico, vrata pa pustimo zaprta; kolač naj ostane v njej še eno uro. Odpremo vrata pečice in jih še eno uro pustimo priprta (lahko jih zagozdimo s kuharsko rokavico). Kolač naj se nato še eno uro hladi na sobni temperaturi, potem pa ga pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik.
Naslednji dan vzamemo kolač iz modla in previdno odstranimo papir za peko. Potresemo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo s stepeno smetano.