© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krompirjeva solata s slanino in čebulo

Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči

Krompirjeva solata s slanino in čebulo

Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči

Čas priprave 1 h + 1 h počivanja (po želji)
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Krompirjeva solata s slanino in čebulo

Sestavine

  • 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
  • groba morska sol
  • sveže zmlet črni poper
  • 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
  • 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
  • 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
  • 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
  • 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
  • 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
  • 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode

Sestavine

  • 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
  • groba morska sol
  • sveže zmlet črni poper
  • 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
  • 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
  • 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
  • 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
  • 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
  • 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
  • 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode

Postopek

1

Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).

2

V veliki skledi zmešamo 2 žlici olja, 1⁄2 žličke soli in 1⁄2 žličke popra. V mešanici povaljamo krompir, da je enakomerno naoljen.

3

Rešetko žara očistimo s ščetko. Krompir pečemo na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 20 do 25 minut, da je mehak in se zlato rjavo obarva, medtem ga občasno obrnemo. Vzamemo ga z žara in pustimo, da se toliko ohladi, da nam ne opeče prstov. Polovičke krompirjev še enkrat prerežemo na dvoje in damo v veliko skledo. Pokrijemo in prihranimo na sobni temperaturi.

4

V ponvi na srednji temperaturi pražimo slanino 10 do 12 minut, da se hrustljavo zapeče, medtem jo občasno pomešamo. Kocke slanine s penovko poberemo iz ponve in dodamo v skledo s krompirjem. Maščobo, ki je ostala v ponvi, prihranimo.

5

Rezine čebule po obeh straneh premažemo z maščobo iz ponve, solimo in popramo. Pečemo jih na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 10 do 12 minut, da so mehke in se rahlo rjavo obarvajo, medtem jih enkrat obrnemo in premažemo z maščobo od slanine. Vzamemo jih z žara in vsako narežemo na 4 koščke. Dodamo jo h krompirju, potem pa še mlado čebulico, peteršilj in timijan.

6

V skledici zmešamo kis, jušno osnovo ali vodo ter po 1⁄2 žličke soli in popra. Počasi z metlico vmešamo 80 ml olja, da dobimo preliv. Z njim zabelimo krompirjevo solato in nežno premešamo.

Priljubljeni recepti

Kuhana riba in ribja juha

To ribo in juho lahko ponudite kot glavno jed ali pa kot predjed.

45 min
Enostavno

Biftek s tartufi

Srednje zahtevno

Mavrični sadni sladoled na palčki

Mavrica, ki prinaša popolno ohladitev

20 min
Enostavno

Mehko kuhana jajca z avokadom v pancetini srajčki

Jajca, avokado in panceta za najboljši začetek dneva

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.