
Krompirjeva solata s slanino in čebulo
Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči
Krompirjeva solata s slanino in čebulo
Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči

Sestavine
- 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
- groba morska sol
- sveže zmlet črni poper
- 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
- 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
- 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
- 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
- 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
- 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
- 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
- groba morska sol
- sveže zmlet črni poper
- 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
- 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
- 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
- 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
- 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
- 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
- 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode
Postopek
Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).
V veliki skledi zmešamo 2 žlici olja, 1⁄2 žličke soli in 1⁄2 žličke popra. V mešanici povaljamo krompir, da je enakomerno naoljen.
Rešetko žara očistimo s ščetko. Krompir pečemo na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 20 do 25 minut, da je mehak in se zlato rjavo obarva, medtem ga občasno obrnemo. Vzamemo ga z žara in pustimo, da se toliko ohladi, da nam ne opeče prstov. Polovičke krompirjev še enkrat prerežemo na dvoje in damo v veliko skledo. Pokrijemo in prihranimo na sobni temperaturi.
V ponvi na srednji temperaturi pražimo slanino 10 do 12 minut, da se hrustljavo zapeče, medtem jo občasno pomešamo. Kocke slanine s penovko poberemo iz ponve in dodamo v skledo s krompirjem. Maščobo, ki je ostala v ponvi, prihranimo.
Rezine čebule po obeh straneh premažemo z maščobo iz ponve, solimo in popramo. Pečemo jih na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 10 do 12 minut, da so mehke in se rahlo rjavo obarvajo, medtem jih enkrat obrnemo in premažemo z maščobo od slanine. Vzamemo jih z žara in vsako narežemo na 4 koščke. Dodamo jo h krompirju, potem pa še mlado čebulico, peteršilj in timijan.
V skledici zmešamo kis, jušno osnovo ali vodo ter po 1⁄2 žličke soli in popra. Počasi z metlico vmešamo 80 ml olja, da dobimo preliv. Z njim zabelimo krompirjevo solato in nežno premešamo.