© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Baklava iz listnatega testa

Baklava iz listnatega testa

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 14–16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
baklava-with-walnut-4183183_1920_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
  • razpuščeno maslo za premaz

sladkorni sirup

  • limona
  • 1,5 dl vode
  • lupina ½ limone
  • 250 g sladkorja
  • 50 g medu

nadev

  • 50 g pistacij
  • 80 g orehov
  • 80 g blanširanih mandljev
  • 1 žlička cimeta
  • 90 g masla
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
  • razpuščeno maslo za premaz

sladkorni sirup

  • limona
  • 1,5 dl vode
  • lupina ½ limone
  • 250 g sladkorja
  • 50 g medu

nadev

  • 50 g pistacij
  • 80 g orehov
  • 80 g blanširanih mandljev
  • 1 žlička cimeta
  • 90 g masla

Postopek

1

Iz limone iztisnemo sok. Vodi dodamo pol­ovico limonove lupine in sladkor ter rahlo kuhljamo 15 do 20 minut. Nato primešamo med in limonov sok ter kuhljamo nadalj­njih 5 minut. Ohlajen sirup precedimo skozi gosto cedilo.

2

Pistacije, orehe in mandlje drobno nasek­ljamo ter pomešamo s cimetom in preosta­lim sladkorjem. Maslo razpustimo. Pekač narahlo namažemo z razpuščenim mas­lom. Pečico segrejemo na 160 °C.

3

Na pomaščen pekač položimo list testa; premažemo ga z razpuščenim maslom in s tretjino nadeva iz pistacij, orehov in man­dljev. Postopek še dvakrat ponovimo, za­ključimo s testenim listom in rahlo pritis­nemo. Pecivo razrežemo z ostrim nožem na 14 do 16 kosov in pokapamo s preostalim razpuščenim maslom. Pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 1 uro.

4

Pečeno baklavo takoj prelijemo z ohlaje­nim medenim sirupom. Sladico ponudimo šele čez nekaj ur, ko se primerno ohladi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.