Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
- razpuščeno maslo za premaz
sladkorni sirup
- limona
- 1,5 dl vode
- lupina ½ limone
- 250 g sladkorja
- 50 g medu
nadev
- 50 g pistacij
- 80 g orehov
- 80 g blanširanih mandljev
- 1 žlička cimeta
- 90 g masla
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
- razpuščeno maslo za premaz
sladkorni sirup
- limona
- 1,5 dl vode
- lupina ½ limone
- 250 g sladkorja
- 50 g medu
nadev
- 50 g pistacij
- 80 g orehov
- 80 g blanširanih mandljev
- 1 žlička cimeta
- 90 g masla
Postopek
Iz limone iztisnemo sok. Vodi dodamo polovico limonove lupine in sladkor ter rahlo kuhljamo 15 do 20 minut. Nato primešamo med in limonov sok ter kuhljamo nadaljnjih 5 minut. Ohlajen sirup precedimo skozi gosto cedilo.
Pistacije, orehe in mandlje drobno nasekljamo ter pomešamo s cimetom in preostalim sladkorjem. Maslo razpustimo. Pekač narahlo namažemo z razpuščenim maslom. Pečico segrejemo na 160 °C.
Na pomaščen pekač položimo list testa; premažemo ga z razpuščenim maslom in s tretjino nadeva iz pistacij, orehov in mandljev. Postopek še dvakrat ponovimo, zaključimo s testenim listom in rahlo pritisnemo. Pecivo razrežemo z ostrim nožem na 14 do 16 kosov in pokapamo s preostalim razpuščenim maslom. Pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 1 uro.
Pečeno baklavo takoj prelijemo z ohlajenim medenim sirupom. Sladico ponudimo šele čez nekaj ur, ko se primerno ohladi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Krompirjeva solata s kislo smetano in hrenom
Klasična krompirjeva solata je odlična, a še boljša je, če jo nadgradimo s hrenom.