Kaj boste skuhali danes?
Sadni kolač iz kvašenega testa
Sadni kolač preprosto paše ob kavi ali čaju.
Sadni kolač iz kvašenega testa
Sadni kolač preprosto paše ob kavi ali čaju.
Sestavine
- 500 g moke
- 100 g sladkorja, najbolje rjavega
- 150 g masla
- 30 g kvasa
- 5 jajc
- sol
- nastrgana limonova lupinica
- rum
- 2–3 prgišča različnega suhega sadja (jabolka, hruške, slive)
- nekaj arancinov (kandirane pomarančne lupine)
- grozdne jagode
- tekoče maslo za premaz
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 500 g moke
- 100 g sladkorja, najbolje rjavega
- 150 g masla
- 30 g kvasa
- 5 jajc
- sol
- nastrgana limonova lupinica
- rum
- 2–3 prgišča različnega suhega sadja (jabolka, hruške, slive)
- nekaj arancinov (kandirane pomarančne lupine)
- grozdne jagode
- tekoče maslo za premaz
Postopek
Iz sestavin pripravimo srednje čvrsto kvašeno testo. Suho sadje narežemo na majhne koščke in ga skuhamo v rumu (ne preveč mehko). Sadje ohladimo in ga potem, ko je kvašeno testo enkrat vzhajalo, skupaj z grozdnimi jagodami vgnetemo v testo.
Testo položimo v namaščen in pomokan model, postavimo na toplo (na primer k topli peči) in ga pustimo še enkrat vzhajati. Kolač premažemo z veliko masla in bolj počasi pečemo v pečici, dokler ne dobi svetlo rjave barve. Medtem površino kolača večkrat premažemo s tekočim maslom. Z maslom ne varčujmo! Postrežemo še toplega.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Velikonočni topli sendvič s šunko in jajcem
Tudi za tople sendviče se spodobi, da jih praznično prilagodimo in naredimo še okusnejše.
Bajadere v novi preobleki
Se spomnite kupljenih bajader? Kaj pa domače različice? Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!