© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Božični sladki kruh

Božični sladki kruh

Čas priprave 1 h 20 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 4 štruce po 600 g
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Christstollengr. BildProd. 12/032003 10 16

Sestavine

  • 1,5 kg gladke pšenične moke
  • 3 dl mleka
  • 100 g kvasa
  • 125 g sladkorja
  • 500 g masla
  • nastrgana lupina 5 limon
  • 5 žličk vaniljevega sladkorja
  • 10 g soli
  • 500 g rozin
  • 150 g kandirane pomarančne lupine
  • 150 g kandirane limonove lupine
  • 100 g kandiranih češenj
  • 100 g mandljevih lističev
  • 2,5 dl ruma
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine

  • 1,5 kg gladke pšenične moke
  • 3 dl mleka
  • 100 g kvasa
  • 125 g sladkorja
  • 500 g masla
  • nastrgana lupina 5 limon
  • 5 žličk vaniljevega sladkorja
  • 10 g soli
  • 500 g rozin
  • 150 g kandirane pomarančne lupine
  • 150 g kandirane limonove lupine
  • 100 g kandiranih češenj
  • 100 g mandljevih lističev
  • 2,5 dl ruma
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V veliko skledo nasujemo moko in v sredini naredimo jamico. Vanjo zlijemo kvas, ki smo ga raztopili v mlačnem mleku. Kvasec pomešamo z moko, maslom, sladkorjem, limonovo lupino, vaniljevim sladkorjem in soljo ter zgnetemo v testo, ki naj na toplem vzhaja pol ure. Nato v testo vgnetemo mandljeve lističe in rum ter pustimo vzhajati še 10 minut. Na pomokani delovni površini v testo počasi vgnetemo rozine, pomarančno in limonovo lupino ter nasekljane kandirane češnje. Pokrito testo naj na toplem počiva še nekaj časa.

Weihnachtsstolleno.B.Prod. 12/032003 10 15
2

Pečico segrejemo na 180 °C. Testo razdelimo na štiri dele in jih oblikujemo v kepe; razvaljamo in preganemo, kot kaže slika. Na vsak pekač položimo po dve štruci in pečemo približno 50 minut. Pečene štruce takoj potresemo s sladkorjem v prahu. Ohlajene zavijemo v aluminijasto folijo in na suhem hranimo do uporabe. Preden pecivo razrežemo, ga še enkrat potresemo s sladkorjem v prahu.

Weihnachtsstollenu.B.Prod. 12/032003 10 15

Priljubljeni recepti

Vaniljeva jajčna krema

Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.

25 min
Srednje zahtevno

Brezglutensko testo za pico

Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!

2 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.