© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečene fige z rikoto in čokolado

Fige s svežo rikoto in žametno čokolado

Pečene fige z rikoto in čokolado

Fige s svežo rikoto in žametno čokolado

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pečene fige z rikoto in čokolado

Sestavine

  • 6 velikih vijoličastih fig (črnic)
  • 125 g rikote
  • 30 g sladkorja v prahu
  • prgišče oluščenih nesoljenih pistacij (brez rjavih kožic)
  • 6 žličk medu

za preliv

  • 50 g stopljene čokolade ali medenega čokoladnega ganaša
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 6 velikih vijoličastih fig (črnic)
  • 125 g rikote
  • 30 g sladkorja v prahu
  • prgišče oluščenih nesoljenih pistacij (brez rjavih kožic)
  • 6 žličk medu

za preliv

  • 50 g stopljene čokolade ali medenega čokoladnega ganaša

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C z ventilacijo. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2

Fige na vrhu križno zarežemo in razpremo, da jih lahko nadevamo; pazimo, da jih ne zarežemo pregloboko. Zložimo jih v pekač, vsako nadevamo z žličko rikote, poprašimo s sladkorjem v prahu in pečemo približno 15 minut.

3

Fige vzamemo iz pečice, nanje nastrgamo nekaj pistacij in pokapamo z medom. Razdelimo jih na dva krožnika in prelijemo s stopljeno čokolado ali okrasimo s čokoladnim ganašem. Fige ponudimo še tople.

Medeni čokoladni ganaš

Zavremo 200 g sladke smetane in malo počakamo, da se ohladi na okrog 80 °C. Medtem nasekljamo 200 g temne in 50 g mlečne čokolade, ju v visoki posodi prelijemo s smetano in takoj zmešamo s paličnim mešalnikom, ki ga v mešanico vstavimo postrani, da pri mešanju ne zajamemo zraka. Mešamo, da dobimo gladko maso, nazadnje pa primešamo še 50 g tekočega medu.

Priljubljeni recepti

Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom

Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.

Srednje zahtevno

Daube provençale

Goveja enolončnica po provansalsko

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.