
Pečene fige z rikoto in čokolado
Fige s svežo rikoto in žametno čokolado
Pečene fige z rikoto in čokolado
Fige s svežo rikoto in žametno čokolado

Sestavine
- 6 velikih vijoličastih fig (črnic)
- 125 g rikote
- 30 g sladkorja v prahu
- prgišče oluščenih nesoljenih pistacij (brez rjavih kožic)
- 6 žličk medu
za preliv
- 50 g stopljene čokolade ali medenega čokoladnega ganaša

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
- 6 velikih vijoličastih fig (črnic)
- 125 g rikote
- 30 g sladkorja v prahu
- prgišče oluščenih nesoljenih pistacij (brez rjavih kožic)
- 6 žličk medu
za preliv
- 50 g stopljene čokolade ali medenega čokoladnega ganaša
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C z ventilacijo. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Fige na vrhu križno zarežemo in razpremo, da jih lahko nadevamo; pazimo, da jih ne zarežemo pregloboko. Zložimo jih v pekač, vsako nadevamo z žličko rikote, poprašimo s sladkorjem v prahu in pečemo približno 15 minut.
Fige vzamemo iz pečice, nanje nastrgamo nekaj pistacij in pokapamo z medom. Razdelimo jih na dva krožnika in prelijemo s stopljeno čokolado ali okrasimo s čokoladnim ganašem. Fige ponudimo še tople.
Medeni čokoladni ganaš
Zavremo 200 g sladke smetane in malo počakamo, da se ohladi na okrog 80 °C. Medtem nasekljamo 200 g temne in 50 g mlečne čokolade, ju v visoki posodi prelijemo s smetano in takoj zmešamo s paličnim mešalnikom, ki ga v mešanico vstavimo postrani, da pri mešanju ne zajamemo zraka. Mešamo, da dobimo gladko maso, nazadnje pa primešamo še 50 g tekočega medu.