
Kaj boste skuhali danes?
Rožni puding z malino in pistacijo
Popoln puding za vroče poletne dni
Rožni puding z malino in pistacijo
Popoln puding za vroče poletne dni

Sestavine
- 4,5 dl mleka
- 1 vrečka vaniljevega pudinga (nasvet spodaj)
- 1 žlica rožne vode (opomba spodaj)
- 50 g malin
- 3 žlice vrtničnega sirupa (opomba spodaj)
- 1 žlica soka rdeče pese (po želji)
ko postrežemo (po želji)
- še malo vrtničnega sirupa
- žlica zdrobljenih pistacij

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 4,5 dl mleka
- 1 vrečka vaniljevega pudinga (nasvet spodaj)
- 1 žlica rožne vode (opomba spodaj)
- 50 g malin
- 3 žlice vrtničnega sirupa (opomba spodaj)
- 1 žlica soka rdeče pese (po želji)
ko postrežemo (po želji)
- še malo vrtničnega sirupa
- žlica zdrobljenih pistacij
Postopek
Maline dobro pretlačimo in precedimo skozi gosto cedilo, da dobimo malo gostejši malinov sok. Mleku odvzamemo nekaj žlic in jih v posodi, v kateri bomo kuhali puding, zmešamo z rožno vodo, vrtničnim sirupom, malinovim sokom, pudingom v prahu in po želji sokom rdeče pese. Dobro mešamo, dokler grudice ne izginejo in dobimo gladko zmes. Dolijemo preostalo mleko, premešamo in pristavimo na zmeren ogenj. Ves čas mešamo in počakamo, da mešanica zavre, nato zmanjšamo ogenj ter mešamo, dokler se puding ne zgosti. Tako bo rezultat gladek in svilnat, veliko lepše strukture, kot če bi mešanico za puding dodali vrelemu mleku.
Vlijemo ga v primerne skodelice in ohladimo. Po želji ga prelijemo z vrtničnim sirupom in potresemo z zdrobljenimi pistacijami.
Rožna voda
V široko posodo z nekaj vode namestimo stabilno prazno skledico. Posodo pokrijemo, da voda zavre. V krop okoli skledice vsujemo cvetne lističe, pokrovko pa obrnemo, da držalo gleda navzdol. V vbočeni del pokrovke nasujemo led. Sopara, ki se bo dvigala iznad poparka, se bo ob ohlajeni pokrovki izcejala naravnost v skledico na sredi posode. To je domača rožna voda.
Vrtični sirup
Nekaj pesti vrtničnih cvetov (svežih ali posušenih) prelijemo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo vsaj dve uri. Precedimo, dodamo 0,5 kg sladkorja (ali več, po okusu) in 3 g citronske kisline. Zmes segrejemo na 80 °C in z njim napolnimo steklenico. Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Trik, če nimamo pudinga
Če nimamo pudinga iz vrečke, lahko namesto njega uporabimo tudi 3 žlice koruznega škroba in 1⁄2 čajne žličke vanilje v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pokrita krompirjeva pita z jabolki in sirom
Krompir in jabolka skupaj odlično delujeta.