© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rožni puding z malino in pistacijo

Popoln puding za vroče poletne dni

Rožni puding z malino in pistacijo

Popoln puding za vroče poletne dni

Čas priprave 15 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 4,5 dl mleka
  • 1 vrečka vaniljevega pudinga (nasvet spodaj)
  • 1 žlica rožne vode (opomba spodaj)
  • 50 g malin
  • 3 žlice vrtničnega sirupa (opomba spodaj)
  • 1 žlica soka rdeče pese (po želji)

ko postrežemo (po želji)

  • še malo vrtničnega sirupa
  • žlica zdrobljenih pistacij

Sestavine

  • 4,5 dl mleka
  • 1 vrečka vaniljevega pudinga (nasvet spodaj)
  • 1 žlica rožne vode (opomba spodaj)
  • 50 g malin
  • 3 žlice vrtničnega sirupa (opomba spodaj)
  • 1 žlica soka rdeče pese (po želji)

ko postrežemo (po želji)

  • še malo vrtničnega sirupa
  • žlica zdrobljenih pistacij

Postopek

1

Maline dobro pretlačimo in precedimo skozi gosto cedilo, da dobimo malo gostejši malinov sok. Mleku odvzamemo nekaj žlic in jih v posodi, v kateri bomo kuhali puding, zmešamo z rožno vodo, vrtničnim sirupom, malinovim sokom, pudingom v prahu in po želji sokom rdeče pese. Dobro mešamo, dokler grudice ne izginejo in dobimo gladko zmes. Dolijemo preostalo mleko, premešamo in pristavimo na zmeren ogenj. Ves čas mešamo in počakamo, da mešanica zavre, nato zmanjšamo ogenj ter mešamo, dokler se puding ne zgosti. Tako bo rezultat gladek in svilnat, veliko lepše strukture, kot če bi mešanico za puding dodali vrelemu mleku.

2

Vlijemo ga v primerne skodelice in ohladimo. Po želji ga prelijemo z vrtničnim sirupom in potresemo z zdrobljenimi pistacijami.

Rožna voda

V široko posodo z nekaj vode namestimo stabilno prazno skledico. Posodo pokrijemo, da voda zavre. V krop okoli skledice vsujemo cvetne lističe, pokrovko pa obrnemo, da držalo gleda navzdol. V vbočeni del pokrovke nasujemo led. Sopara, ki se bo dvigala iznad poparka, se bo ob ohlajeni pokrovki izcejala naravnost v skledico na sredi posode. To je domača rožna voda.

Vrtični sirup

Nekaj pesti vrtničnih cvetov (svežih ali posušenih) prelijemo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo vsaj dve uri. Precedimo, dodamo 0,5 kg sladkorja (ali več, po okusu) in 3 g citronske kisline. Zmes segrejemo na 80 °C in z njim napolnimo steklenico. Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Trik, če nimamo pudinga

Če nimamo pudinga iz vrečke, lahko namesto njega uporabimo tudi 3 žlice koruznega škroba in 1⁄2 čajne žličke vanilje v prahu.

Priljubljeni recepti

Jabolčni zavitek

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Bučni zavitek z orehi

2 h
Srednje zahtevno

Rulada z brusnicami in temno čokolado

Popolna sladko kiselkasta rulada

1 h 10 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.