
Kaj boste skuhali danes?
Pečene breskve s pistacijevim nadevom in pomarančno odišavljeno smetano
So(n)čne breskve za popoln poletni posladek
Pečene breskve s pistacijevim nadevom in pomarančno odišavljeno smetano
So(n)čne breskve za popoln poletni posladek

Sestavine
- 6 breskev
- 100 g oluščenih nesoljenih pistacij
- drobno nastrgana lupina 1⁄2 limone
- 1 1⁄2 žlice sladkorja v prahu
- 1 majhno jajce
- 3 žličke vode iz cvetov pomarančevca
- 2,5 dl jabolčnega soka
- sladkor v prahu za posip
odišavljena smetana
- 2,5 dl sladke smetane
- nastrgana lupina 1⁄2 pomaranče
- 2 žlici sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 6 breskev
- 100 g oluščenih nesoljenih pistacij
- drobno nastrgana lupina 1⁄2 limone
- 1 1⁄2 žlice sladkorja v prahu
- 1 majhno jajce
- 3 žličke vode iz cvetov pomarančevca
- 2,5 dl jabolčnega soka
- sladkor v prahu za posip
odišavljena smetana
- 2,5 dl sladke smetane
- nastrgana lupina 1⁄2 pomaranče
- 2 žlici sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Breskve razpolovimo, jim odstranimo koščice in polovice razporedimo v eni plasti po keramičnem pekaču, pri čemer pazimo, da med njimi ni preveč prostora (sicer bo jabolčni sok povrel in se zažgal).
Jajce razžvrkljamo. Pistacije grobo stremo v možnarju, nato primešamo limonovo lupino, sladkor, jajce in žličko vode iz cvetov pomarančevca. Z mešanico nadevamo vdolbine v breskovih polovicah, tako da porabimo vso – lahko sega nad rob vdolbine.
Jabolčni sok zmešamo s preostalo vodo iz cvetov pomarančevca in ga zlijemo okrog breskev. Pečemo 30 do 45 minut, odvisno od tega, kako zrele so breskve – med peko se morajo zmehčati, na vrhu pa nekoliko karamelizirati.
Smetano čvrsto stepemo, dodamo pomarančno lupino in sladkor po okusu. Vmešamo pol žličke vode iz cvetov pomarančevca in pokusimo. Po želji je dodamo še malo, vendar pazimo, da smetana ne bo preveč odišavljena.
Breskve postrežemo, ko so ohlajene na sobno temperaturo. Potresemo jih z malce sladkorja v prahu, okrog njih polijemo nekaj soka iz pekača in zraven ponudimo odišavljeno smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čijin puding z jabolki in rozinami
Preprosteje ne gre. Preizkusite veganski recept za zdrav posladek.
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.