Kaj boste skuhali danes?
Rostbif z zeliščno-gorčično skorjico
Ta rostbif je tako slasten, da bo mimogrede izginil s krožnikov, preverjeno odličen pa je tudi hladen!
Rostbif z zeliščno-gorčično skorjico
Ta rostbif je tako slasten, da bo mimogrede izginil s krožnikov, preverjeno odličen pa je tudi hladen!
Sestavine
- 1,5 kg očiščenega rostbifa v kosu
- 3 žlice sončničnega olja
zeliščno–gorčična skorjica
- sol
- poper
- 100 g belega kruha brez skorje
- 3 velike pesti peteršiljevih lističev
- 2 žlički gorčice v prahu
- 50 g naribanega sira grojer
omaka
- 1 žlica timijanovih lističev
- 300 g majhnih olupljenih šalotk
- 1 žlica moke
- 1,75 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 1,5 kg očiščenega rostbifa v kosu
- 3 žlice sončničnega olja
zeliščno–gorčična skorjica
- sol
- poper
- 100 g belega kruha brez skorje
- 3 velike pesti peteršiljevih lističev
- 2 žlički gorčice v prahu
- 50 g naribanega sira grojer
omaka
- 1 žlica timijanovih lističev
- 300 g majhnih olupljenih šalotk
- 1 žlica moke
- 1,75 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
Postopek
Zeliščno skorjico lahko pripravimo tudi dva dni pred pripravo jedi. Kruh zdrobimo v kuhinjskem strojčku, dodamo zelišča in vse skupaj sesekljamo, kolikor je mogoče drobno. Dodamo gorčico v prahu in sir ter solimo in popramo. Strojček poženemo, da se sestavine sprimejo v kepo, ki jo dobro pregnetemo, da dobimo maso, podobno krhkemu testu. Sploščimo jo z rokami in položimo na kos papirja za peko. Pokrijemo jo z drugim kosom papirja za peko in razvaljamo na 3 mm debelo. Odstranimo vrhnji papir in zeliščno ploščo obrežemo v kvadrat, ki je nekoliko večji od našega kosa mesa. Pripravljeno ploščo lahko shranimo v hladilniku do uporabe; položimo jo na pladenj in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo.
Pečico segrejemo na 220 °C. Meso začinimo s soljo in poprom. V ponvi močno segrejemo olje in meso opečemo z vseh strani. Obračamo ga z oprijemalkami ali kleščami, ne smemo ga prebosti. Olje v katerem se je peklo meso damo v pekač, dodamo šalotko, timijan in malo vode. Vse skupaj postavimo v segreto pečico. Pekač naj bo spodaj, meso pa na rešetki nad njim. Pečemo eno uro, občasno pretresemo pekač s šalotkami, da jih obrnemo. Po eni uri je meso še rožnato na sredini, če želimo bolj pečeno, ga pečemo še 15 minut.
Ko je meso skoraj že pečeno, ga vzamemo iz pečice. Skorjico s papirjem položimo na meso tako, da je papir zgoraj. Papir odluščimo in skorjico rahlo pritisnemo na meso. Pečenko ponovno postavimo v pečico in pečemo še 10 minut, da se skorjica lepo zapeče. Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, preden ga razrežemo.
Medtem pripravimo omako. Pekač s šalotkami in omako, ki se je scedila iz mesa postavimo na štedilnik na nizko temperaturo in v omako dodamo žlico moke. Moka naj zacvrči in porjavi, nato vlijemo rdeče vino in povremo, da dobimo škrlatno pasto. Dolijemo jušno osnovo in kuhljamo, da dobimo primerno konsistenco omake. Omako začinimo in jo preložimo v omačnico.
Meso narežemo na prst debele rezine in postrežemo z omako, krompirjem in zelenjavo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ščukini fileji z medeno sojino omako
Ščuko, sladkovodno ribo, se da zelo okusno po kombinirati z medom in sojino omako.