
Kaj boste skuhali danes?
Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako
Praznična pljučna pečenka
Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako
Praznična pljučna pečenka

Sestavine
- 1,5 kg govejega fileja
- 2 žlici mešanice poprovih zrn
- 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 rdeče čebule
- vejice timijana za okras
omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5–2 žlici koruznega škroba
- 2 goveji jušni kocki
- 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
- 4 dl rdečega vina
- sol

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.
Sestavine
- 1,5 kg govejega fileja
- 2 žlici mešanice poprovih zrn
- 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 rdeče čebule
- vejice timijana za okras
omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5–2 žlici koruznega škroba
- 2 goveji jušni kocki
- 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
- 4 dl rdečega vina
- sol
Postopek
V možnarju stremo zrna popra z gorčičnimi in koromačevimi semeni. Goveji file najprej premažemo z gorčico in nato povaljamo v začimbni mešanici. File pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se nekaj časa marinira (pripravimo ga lahko največ 2 dni pred peko).
Dve uri pred peko meso vzamemo iz hladilnika in ga postavimo na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 200 °C. V ponvi, dovolj veliki, da v njej popečemo file, segrejemo olje. File solimo in popečemo z vseh strani.
Neolupljeno rdečo čebulo narežemo na debele okrogle rezine. Zložimo jih v pekač, tako da iz njih naredimo posteljico za file. Nanje postavimo file; v pekač dodamo tudi začimbe, ki so medtem padle z mesa. File pečemo 20 minut, če želimo rdeče pečenega, 25 minut za srednje pečenega in 35 minut za prepečeno meso.
File vzamemo iz pekača in ga postavimo na pladenj. Pokrijemo ga s folijo in pustimo počivati na toplem približno pol ure, medtem pa pripravimo omako. V pekač s čebulo in sokom od pečenja dodamo 2 žlici olja, škrobno moko in zdrobljene jušne kocke. Vmešamo marmelado, pekač postavimo na srednje segreto ploščo štedilnika in postopoma vmešamo še vino in 4 dl vroče vode. S kuhalnico postrgamo vse zapečene dele v pekaču. Omako kuhljamo 15 minut, da se malo reducira, pa želji jo začinimo še s soljo. Precedimo jo v drugo kozico in shranimo na toplem do postrežbe. Meso narežemo na rezine, okrasimo s svežim timijanom in postrežemo z vinsko omako.