
Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako
Praznična pljučna pečenka
Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako
Praznična pljučna pečenka

Sestavine
- 1,5 kg govejega fileja
- 2 žlici mešanice poprovih zrn
- 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 rdeče čebule
- vejice timijana za okras
omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5–2 žlici koruznega škroba
- 2 goveji jušni kocki
- 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
- 4 dl rdečega vina
- sol

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1,5 kg govejega fileja
- 2 žlici mešanice poprovih zrn
- 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
- 2 žlički koromačevih semen
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 rdeče čebule
- vejice timijana za okras
omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5–2 žlici koruznega škroba
- 2 goveji jušni kocki
- 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
- 4 dl rdečega vina
- sol
Postopek
V možnarju stremo zrna popra z gorčičnimi in koromačevimi semeni. Goveji file najprej premažemo z gorčico in nato povaljamo v začimbni mešanici. File pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se nekaj časa marinira (pripravimo ga lahko največ 2 dni pred peko).
Dve uri pred peko meso vzamemo iz hladilnika in ga postavimo na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 200 °C. V ponvi, dovolj veliki, da v njej popečemo file, segrejemo olje. File solimo in popečemo z vseh strani.
Neolupljeno rdečo čebulo narežemo na debele okrogle rezine. Zložimo jih v pekač, tako da iz njih naredimo posteljico za file. Nanje postavimo file; v pekač dodamo tudi začimbe, ki so medtem padle z mesa. File pečemo 20 minut, če želimo rdeče pečenega, 25 minut za srednje pečenega in 35 minut za prepečeno meso.
File vzamemo iz pekača in ga postavimo na pladenj. Pokrijemo ga s folijo in pustimo počivati na toplem približno pol ure, medtem pa pripravimo omako. V pekač s čebulo in sokom od pečenja dodamo 2 žlici olja, škrobno moko in zdrobljene jušne kocke. Vmešamo marmelado, pekač postavimo na srednje segreto ploščo štedilnika in postopoma vmešamo še vino in 4 dl vroče vode. S kuhalnico postrgamo vse zapečene dele v pekaču. Omako kuhljamo 15 minut, da se malo reducira, pa želji jo začinimo še s soljo. Precedimo jo v drugo kozico in shranimo na toplem do postrežbe. Meso narežemo na rezine, okrasimo s svežim timijanom in postrežemo z vinsko omako.