© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako

Praznična pljučna pečenka

Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako

Praznična pljučna pečenka

Čas priprave 50 min + mariniranje in počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI188448_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1,5 kg govejega fileja
  • 2 žlici mešanice poprovih zrn
  • 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
  • 2 žlički koromačevih semen
  • 1 žlica polnozrnate gorčice
  • 3 rdeče čebule
  • vejice timijana za okras

omaka

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,5–2 žlici koruznega škroba
  • 2 goveji jušni kocki
  • 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
  • 4 dl rdečega vina
  • sol
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1,5 kg govejega fileja
  • 2 žlici mešanice poprovih zrn
  • 2 žlici gorčičnih semen, rumenih ali črnih, ali po 1 žlička vsakih
  • 2 žlički koromačevih semen
  • 1 žlica polnozrnate gorčice
  • 3 rdeče čebule
  • vejice timijana za okras

omaka

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,5–2 žlici koruznega škroba
  • 2 goveji jušni kocki
  • 3– žlice marmelade iz rdečega ribeza
  • 4 dl rdečega vina
  • sol

Postopek

1

V možnarju stremo zrna popra z gorčičnimi in koromačevimi semeni. Goveji file najprej premažemo z gorčico in nato povaljamo v začimbni mešanici. File pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se nekaj časa marinira (pripravimo ga lahko največ 2 dni pred peko).

2

Dve uri pred peko meso vzamemo iz hladilnika in ga postavimo na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 200 °C. V ponvi, dovolj veliki, da v njej popečemo file, segrejemo olje. File solimo in popečemo z vseh strani.

3

Neolupljeno rdečo čebulo narežemo na debele okrogle rezine. Zložimo jih v pekač, tako da iz njih naredimo posteljico za file. Nanje postavimo file; v pekač dodamo tudi začimbe, ki so medtem padle z mesa. File pečemo 20 minut, če želimo rdeče pečenega, 25 minut za srednje pečenega in 35 minut za prepečeno meso.

4

File vzamemo iz pekača in ga postavimo na pladenj. Pokrijemo ga s folijo in pustimo počivati na toplem približno pol ure, medtem pa pripravimo omako. V pekač s čebulo in sokom od pečenja dodamo 2 žlici olja, škrobno moko in zdrobljene jušne kocke. Vmešamo marmelado, pekač postavimo na srednje segreto ploščo štedilnika in postopoma vmešamo še vino in 4 dl vroče vode. S kuhalnico postrgamo vse zapečene dele v pekaču. Omako kuhljamo 15 minut, da se malo reducira, pa želji jo začinimo še s soljo. Precedimo jo v drugo kozico in shranimo na toplem do postrežbe. Meso narežemo na rezine, okrasimo s svežim timijanom in postrežemo z vinsko omako.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.