Kaj boste skuhali danes?
Tian z jajci, žafranom in začimbo ras el hanout
Tian z jajci, žafranom in začimbo ras el hanout
Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 bučki srednje velikosti
- 2 rdeči čebuli
- 10 paradižnikov češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica česna (ali polovica po želji)
- 5 jajc
- 1 dl sladke smetane
- približno 0,1 g žafrana
- 3 polne žličke mešanice ras el hanout
- 100 g naribanega ementalca
- provansalske začimbe
- sol
- poper
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 bučki srednje velikosti
- 2 rdeči čebuli
- 10 paradižnikov češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica česna (ali polovica po želji)
- 5 jajc
- 1 dl sladke smetane
- približno 0,1 g žafrana
- 3 polne žličke mešanice ras el hanout
- 100 g naribanega ementalca
- provansalske začimbe
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Česen olupimo, paradižnike narežemo na polovice, preostalo zelenjavo pa na večje kose (2 x 2 cm). Na velik pekač damo papir za peko in nanj razporedimo zelenjavo. Pečemo 45 minut, po 25 minutah zelenjavo obrnemo, ko je pečena, jo pustimo, da se ohladi. Zelenjavo lahko pripravimo tudi dan prej.
Žafran namočimo v žlici mlačne vode. Zmešamo jajca, dodamo smetano, žafran in vodo, začimbno mešanico ras el hanout, sir, sol in poper. Dodamo še zelenjavo in skupaj zlijemo v okrogel globok pekač. Pečemo 30 do 35 min pri 180 °C. Postrežemo kot samostojno glavno jed ali kot predjed.
Nasvet
Tian je keramična posoda, značilna za Provanso, v kateri pripravljajo gratinirane jedi z enakim imenom.