
Tian z jajci, žafranom in začimbo ras el hanout
Tian z jajci, žafranom in začimbo ras el hanout

Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 bučki srednje velikosti
- 2 rdeči čebuli
- 10 paradižnikov češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica česna (ali polovica po želji)
- 5 jajc
- 1 dl sladke smetane
- približno 0,1 g žafrana
- 3 polne žličke mešanice ras el hanout
- 100 g naribanega ementalca
- provansalske začimbe
- sol
- poper

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 bučki srednje velikosti
- 2 rdeči čebuli
- 10 paradižnikov češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica česna (ali polovica po želji)
- 5 jajc
- 1 dl sladke smetane
- približno 0,1 g žafrana
- 3 polne žličke mešanice ras el hanout
- 100 g naribanega ementalca
- provansalske začimbe
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Česen olupimo, paradižnike narežemo na polovice, preostalo zelenjavo pa na večje kose (2 x 2 cm). Na velik pekač damo papir za peko in nanj razporedimo zelenjavo. Pečemo 45 minut, po 25 minutah zelenjavo obrnemo, ko je pečena, jo pustimo, da se ohladi. Zelenjavo lahko pripravimo tudi dan prej.
Žafran namočimo v žlici mlačne vode. Zmešamo jajca, dodamo smetano, žafran in vodo, začimbno mešanico ras el hanout, sir, sol in poper. Dodamo še zelenjavo in skupaj zlijemo v okrogel globok pekač. Pečemo 30 do 35 min pri 180 °C. Postrežemo kot samostojno glavno jed ali kot predjed.
Nasvet
Tian je keramična posoda, značilna za Provanso, v kateri pripravljajo gratinirane jedi z enakim imenom.