Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g cele surove rdeče pese
- 1 dl repičnega olja
- 250 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 3 velika jajca
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 150 g moke
- 75 g kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g grobo nasekljanih orehov
preliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlica soka rdeče pese
Pica, ki je obnorela svet: hitro, beljakovinsko in noro okusno
Sveži zrnati sir je v zadnjem času postal eden izmed najbolj priljubljenih živil. Razlogov, zakaj, je veliko. Danes iz njega pripravljamo 'cottage cheese' pico.
Hitra večerja na žlico, ki ne obteži želodca
Barvita paradižnikova juha s testeninami in čičerko je vse, kar si želimo ob zaključku napornega dne.
Piškoti, ki so tako slastni, da bodo izginili v hipu
Piškoti z belo čokolado in brusnicami so med najbolj priljubljenimi recepti za praznične slaščice. Preverite, kaj lahko naredite, da jih ne bo prehitro zmanjkalo.
Sestavine
- 500 g cele surove rdeče pese
- 1 dl repičnega olja
- 250 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 3 velika jajca
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 150 g moke
- 75 g kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g grobo nasekljanih orehov
preliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlica soka rdeče pese
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Peso olupimo in jo v vreli osoljeni vodi kuhamo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da je mehka. Odcedimo jo in pustimo, da se ohladi, nato jo olupimo (za to si nadenemo gospodinjske rokavice). Tretjino pese narežemo na kockice, preostalo pa v multipraktiku zmeljemo v pasto. Pasto damo v sito, ki smo ga postavili na skledo, in pustimo, da se vanjo nakapa za 1 do 2 žlici soka, ki ga prihranimo za preliv, pire pa zmešamo z oljem.
Čokolado nalomimo na koščke in jo počasi stopimo v vodni kopeli (v ne - pregorni skledici, ki smo jo postavili na kozico komaj vrele vode) in pustimo, da se malo ohladi. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo jajca, sladkor in vaniljo, da mešanica naraste na trojno prostornino in je svetla ter penasta. Jajčno maso previdno primešamo pesi - ni mešanici, nato vmešamo še čokolado. Moko zmešamo s kakavom in pecilnim praškom in jo narahlo vmešamo v pesino mešanico, nato dodamo orehe in narezano peso.
Maso nadevamo v model in pečemo 20 do 25 minut. Rjavčki morajo biti na sredini še malce mehki. Pustimo, da se pecivo ohladi. Sladkor v prahu zmešamo s toliko pesinega soka, da dobimo gosto tekoč preliv (po potrebi ga razredčimo z malo vode). Rjavčke vzamemo iz modla, pokapamo s prelivom in narežemo na kocke.