© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s porom in slanino

Rižota s porom in slanino

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI130650-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 g prekajene slanine
  • 2 pora
  • 300 g riža
  • 1,25 dl belega vina
  • 1,5 l piščančje jušne osnove
  • 50 g naribanega parmezana
  • šopek narezanega drobnjaka
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 g prekajene slanine
  • 2 pora
  • 300 g riža
  • 1,25 dl belega vina
  • 1,5 l piščančje jušne osnove
  • 50 g naribanega parmezana
  • šopek narezanega drobnjaka
  • sol
  • poper

Postopek

1

Por očistimo in na drobno narežemo. Slanino narežemo na koščke in jo v veliki ponvi prepražimo na olju. Odstranimo jo iz ponve in shranimo.

2

V ponev damo por in ga na nizki temperaturi pražimo 5 do 7 minut. Medtem segrejemo piščančjo osnovo in jo pustimo na toplem. K poru dodamo riž in ga pražimo eno minuto, nato ga zalijemo z vinom in mešamo, da se vino pokuha. Dodamo zajemalko vroče jušne osnove, premešamo, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Solimo, popramo in nadaljujemo s postopnim dodajanjem jušne osnove. Kuhljamo približno 20 minut. Rižota je kuhana, ko dobi žametno strukturo, vendar so zrna riža v sredini še nekoliko trdna.

3

V rižoto vmešamo praženo slanino in skoraj ves parmezan in drobnjak. Malo parmezana in drobnjaka prihranimo za posipanje rižote pred serviranjem.

Nasvet

Podobno lahko pripravimo vegetarijansko rižoto. Izpustite slanino, s porom pa prepražimo koščke rdeče paprike. Zalivamo z zelenjavno jušno osnovo, in ko je rižota skoraj kuhana, vmešamo 150 g zamrznjenega graha.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.