© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s koprivami in jurčki

Rižota s koprivami in jurčki

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Brennessel-RosottoeinseitigProd. 7/002000-04-28

Sestavine

  • 200 g riža za rižoto
  • 40 g masla
  • 1 šalotka
  • 7,5 dl kokošje ali goveje jušne osnove
  • 30 g suhih jurčkov
  • 2 stroka česna
  • malo soli
  • sveže mlet poper
  • malo mletega muškatnega oreška
  • 1,25 dl belega vina
  • 150 g koprivnih vršičkov in mladih listov
  • 1,25 dl sladke smetane
  • nariban parmezan za posip
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 200 g riža za rižoto
  • 40 g masla
  • 1 šalotka
  • 7,5 dl kokošje ali goveje jušne osnove
  • 30 g suhih jurčkov
  • 2 stroka česna
  • malo soli
  • sveže mlet poper
  • malo mletega muškatnega oreška
  • 1,25 dl belega vina
  • 150 g koprivnih vršičkov in mladih listov
  • 1,25 dl sladke smetane
  • nariban parmezan za posip

Postopek

1

Koprive skrbno operemo, dobro odcedimo in drobno nasekljamo. Šalotko olupimo in prav tako drobno nasekljamo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Jurčke namočimo za nekaj časa v hladno vodo, nato jih odcedimo in nasekljamo.

2

V dovolj veliki kozici spenimo maslo. Dodamo nasekljano šalotko in jo steklasto prepražimo. Dodamo riž in še njega malo popražimo skupaj s šalotko. Zalijemo z jušno osnovo in zavremo. Nato dodamo gobe, česen, sol, poper in muškatni orešek. Vse skupaj dušimo 15 minut na blagem ognju; vmes večkrat premešamo.

3

Vino zavremo in v njem zdušimo koprive; dodamo k rižoti in na blagem ognju dušimo še nekaj časa. Na koncu vmešamo sladko smetano in jed pustimo na toplem še nekaj minut. Pripravljeno rižoto potresemo s parmezanom in ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.