
Kaj boste skuhali danes?
Pirina »rižota« z gozdnimi gobami
Jesenska »rižota« z oreškastim pridihom pire
Pirina »rižota« z gozdnimi gobami
Jesenska »rižota« z oreškastim pridihom pire

Sestavine
- 200 g pire
- 25 g suhih jurčkov
- ½ žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 100 g gozdnih gob
- 1 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne juhe
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
- sol
- poper
- šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 200 g pire
- 25 g suhih jurčkov
- ½ žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 100 g gozdnih gob
- 1 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne juhe
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
- sol
- poper
- šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Piro namočimo v hladno vodo, v manjši skledi pa zalijemo suhe jurčke z decilitrom vrele vode in oboje pustimo namakati 20 minut. Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Divje gobe skrbno očistimo in narežemo, če so večje.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 2 minuti pražimo čebulo in česen. Nato dodamo sveže gobe in pražimo še 2 minuti, dodamo odcejeno piro in prilijemo vino. Dušimo, da vsa tekočina izpari. Vmes večkrat premešamo.
Jurčke odcedimo, jih damo v ponev, tekočino pa zlijemo k juhi. Piro z jurčki zalijemo z eno skodelico juhe in kuhljamo tako dolgo, da pira popije vso tekočino. Jed večkrat premešamo. Nato jo spet zalijemo z juho in to delamo približno 20 minut, da se pira zmehča. Primešamo še smetano in začinimo s soljo in poprom. Jed razdelimo na 4 krožnike, po želji posujemo z drobnjakom in parmezanom ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zelje z govedino
Sir za žar, ovit v slanino, z grahovo solato
Pljučna pečenka s hrenom in pršutom
Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.