
Pirina »rižota« z gozdnimi gobami
Jesenska »rižota« z oreškastim pridihom pire
Pirina »rižota« z gozdnimi gobami
Jesenska »rižota« z oreškastim pridihom pire

Sestavine
- 200 g pire
- 25 g suhih jurčkov
- ½ žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 100 g gozdnih gob
- 1 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne juhe
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
- sol
- poper
- šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 200 g pire
- 25 g suhih jurčkov
- ½ žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 100 g gozdnih gob
- 1 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne juhe
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
- sol
- poper
- šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Piro namočimo v hladno vodo, v manjši skledi pa zalijemo suhe jurčke z decilitrom vrele vode in oboje pustimo namakati 20 minut. Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Divje gobe skrbno očistimo in narežemo, če so večje.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 2 minuti pražimo čebulo in česen. Nato dodamo sveže gobe in pražimo še 2 minuti, dodamo odcejeno piro in prilijemo vino. Dušimo, da vsa tekočina izpari. Vmes večkrat premešamo.
Jurčke odcedimo, jih damo v ponev, tekočino pa zlijemo k juhi. Piro z jurčki zalijemo z eno skodelico juhe in kuhljamo tako dolgo, da pira popije vso tekočino. Jed večkrat premešamo. Nato jo spet zalijemo z juho in to delamo približno 20 minut, da se pira zmehča. Primešamo še smetano in začinimo s soljo in poprom. Jed razdelimo na 4 krožnike, po želji posujemo z drobnjakom in parmezanom ter postrežemo.