
Rižota z divjimi zelišči
Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.
Rižota z divjimi zelišči
Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.

Sestavine
- 180 g očiščenih mladih kopriv
- pest grobo sesekljanega čemaža
- 50 g poganjkov hmelja
- 1 velika čebula
- 80 g masla
- 1 lovorov list
- 300 g riža za rižoto
- 1,25 dl belega vina
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 50 g naribanega poltrdega sira
- sol
- poper

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 180 g očiščenih mladih kopriv
- pest grobo sesekljanega čemaža
- 50 g poganjkov hmelja
- 1 velika čebula
- 80 g masla
- 1 lovorov list
- 300 g riža za rižoto
- 1,25 dl belega vina
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 50 g naribanega poltrdega sira
- sol
- poper
Postopek
Koprive v cedilu operemo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo. Damo jih v vročo ponev (brez vode), da ovene. Preložimo jo nazaj v cedilo, iztisnemo preostalo vodo in jo drobno sesekljamo. Čemaž in hmelj operemo in grobo nasekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki kozici na srednje močnem ognju segrejemo dve tretjini masla. Dodamo čebulo in lovor in pražimo 5 minut, da čebula postekleni. Nato dodamo riž, dobro zmešamo in pražimo eno minuto; povečamo ogenj in zalijemo z vinom. Mešamo, da se tekočina pokuha, in dodamo toliko jušne osnove, da je riž pokrit. Ko riž popije tekočino, dodamo novo. Nadaljujemo z dodajanjem tekočine in mešanjem približno 20 minut, da se riž skuha al dente. Solimo ga in popramo.
Rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koprive, čemaž, hmelj, sir in preostalo maslo. Kozico pokrijemo in pustimo stati nekaj minut. Nato rižoto dobro premešamo in postrežemo.