© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota z divjimi zelišči

Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.

Rižota z divjimi zelišči

Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
wild herb risottocontents

Sestavine

  • 180 g očiščenih mladih kopriv
  • pest grobo sesekljanega čemaža
  • 50 g poganjkov hmelja
  • 1 velika čebula
  • 80 g masla
  • 1 lovorov list
  • 300 g riža za rižoto
  • 1,25 dl belega vina
  • 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 50 g naribanega poltrdega sira
  • sol
  • poper
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 180 g očiščenih mladih kopriv
  • pest grobo sesekljanega čemaža
  • 50 g poganjkov hmelja
  • 1 velika čebula
  • 80 g masla
  • 1 lovorov list
  • 300 g riža za rižoto
  • 1,25 dl belega vina
  • 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 50 g naribanega poltrdega sira
  • sol
  • poper

Postopek

1

Koprive v cedilu operemo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo. Damo jih v vročo ponev (brez vode), da ovene. Preložimo jo nazaj v cedilo, iztisnemo preostalo vodo in jo drobno sesekljamo. Čemaž in hmelj operemo in grobo nasekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

2

V veliki kozici na srednje močnem ognju segrejemo dve tretjini masla. Dodamo čebulo in lovor in pražimo 5 minut, da čebula postekleni. Nato dodamo riž, dobro zmešamo in pražimo eno minuto; povečamo ogenj in zalijemo z vinom. Mešamo, da se tekočina pokuha, in dodamo toliko jušne osnove, da je riž pokrit. Ko riž popije tekočino, dodamo novo. Nadaljujemo z dodajanjem tekočine in mešanjem približno 20 minut, da se riž skuha al dente. Solimo ga in popramo.

3

Rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koprive, čemaž, hmelj, sir in preostalo maslo. Kozico pokrijemo in pustimo stati nekaj minut. Nato rižoto dobro premešamo in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.