Kaj boste skuhali danes?
Rižota z divjimi zelišči
Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.
Rižota z divjimi zelišči
Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.
Sestavine
- 180 g očiščenih mladih kopriv
- pest grobo sesekljanega čemaža
- 50 g poganjkov hmelja
- 1 velika čebula
- 80 g masla
- 1 lovorov list
- 300 g riža za rižoto
- 1,25 dl belega vina
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 50 g naribanega poltrdega sira
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 180 g očiščenih mladih kopriv
- pest grobo sesekljanega čemaža
- 50 g poganjkov hmelja
- 1 velika čebula
- 80 g masla
- 1 lovorov list
- 300 g riža za rižoto
- 1,25 dl belega vina
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 50 g naribanega poltrdega sira
- sol
- poper
Postopek
Koprive v cedilu operemo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo. Damo jih v vročo ponev (brez vode), da ovene. Preložimo jo nazaj v cedilo, iztisnemo preostalo vodo in jo drobno sesekljamo. Čemaž in hmelj operemo in grobo nasekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki kozici na srednje močnem ognju segrejemo dve tretjini masla. Dodamo čebulo in lovor in pražimo 5 minut, da čebula postekleni. Nato dodamo riž, dobro zmešamo in pražimo eno minuto; povečamo ogenj in zalijemo z vinom. Mešamo, da se tekočina pokuha, in dodamo toliko jušne osnove, da je riž pokrit. Ko riž popije tekočino, dodamo novo. Nadaljujemo z dodajanjem tekočine in mešanjem približno 20 minut, da se riž skuha al dente. Solimo ga in popramo.
Rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koprive, čemaž, hmelj, sir in preostalo maslo. Kozico pokrijemo in pustimo stati nekaj minut. Nato rižoto dobro premešamo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Kumarična solata z grahom
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!