
Kaj boste skuhali danes?
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična

Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo, česen stremo. Šampinjone narežemo na tanke rezine.
Na žlici segretega masla ali olja počasi na blagem ognju prepražimo čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo dve tretjini česna, premešamo in pražimo tako dolgo, da zadiši. Temperaturo zvišamo, dodamo riž in timijanove lističe, nekaj minut pražimo, zalijemo z vinom in počakamo, da se pokuha.
Prilijemo zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Po približno 20 minutah, ko porabimo vso jušno osnovo in je rižota že kremasta, riž pa že skoraj kuhan, rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koščke pečenega račjega mesa. Solimo, popramo, pokrijemo in pustimo pet minut, da se meso v rižoti segreje.
Na žlici segretega masla ali olja šampinjone hitro prepražimo, da dobijo lepo barvo. Dodamo preostali česen, dobro pretresemo, solimo in popramo. Gobe vmešamo v rižoto, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Kremna zelenjavna juha »5 na dan«
Kremna zelenjavna juha, ki bo okrepila imunski sistem