
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična

Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo, česen stremo. Šampinjone narežemo na tanke rezine.
Na žlici segretega masla ali olja počasi na blagem ognju prepražimo čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo dve tretjini česna, premešamo in pražimo tako dolgo, da zadiši. Temperaturo zvišamo, dodamo riž in timijanove lističe, nekaj minut pražimo, zalijemo z vinom in počakamo, da se pokuha.
Prilijemo zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Po približno 20 minutah, ko porabimo vso jušno osnovo in je rižota že kremasta, riž pa že skoraj kuhan, rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koščke pečenega račjega mesa. Solimo, popramo, pokrijemo in pustimo pet minut, da se meso v rižoti segreje.
Na žlici segretega masla ali olja šampinjone hitro prepražimo, da dobijo lepo barvo. Dodamo preostali česen, dobro pretresemo, solimo in popramo. Gobe vmešamo v rižoto, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.