Kaj boste skuhali danes?
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična
Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Martinova pojedina je lahko tudi malce manj klasična
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 žlici masla ali olja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 3 stroki česna
- svež timijan
- 300 g riža za rižoto
- 3 dl rdečega vina
- 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
- pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Čebulo in česen olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo, česen stremo. Šampinjone narežemo na tanke rezine.
Na žlici segretega masla ali olja počasi na blagem ognju prepražimo čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo dve tretjini česna, premešamo in pražimo tako dolgo, da zadiši. Temperaturo zvišamo, dodamo riž in timijanove lističe, nekaj minut pražimo, zalijemo z vinom in počakamo, da se pokuha.
Prilijemo zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Po približno 20 minutah, ko porabimo vso jušno osnovo in je rižota že kremasta, riž pa že skoraj kuhan, rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koščke pečenega račjega mesa. Solimo, popramo, pokrijemo in pustimo pet minut, da se meso v rižoti segreje.
Na žlici segretega masla ali olja šampinjone hitro prepražimo, da dobijo lepo barvo. Dodamo preostali česen, dobro pretresemo, solimo in popramo. Gobe vmešamo v rižoto, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca