© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rižota s topinamburjem

Rižota s topinamburjem

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–5 oseb
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 2 žlici oljčnega olja
  • košček masla
  • 350 g riža za rižote
  • 2,5 dl belega vina
  • 1,4 dl nežno vrele piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper
  • naribana lupinica in sok 1 bio limone
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 žlici nasekljanih lešnikov

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 2 žlici oljčnega olja
  • košček masla
  • 350 g riža za rižote
  • 2,5 dl belega vina
  • 1,4 dl nežno vrele piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper
  • naribana lupinica in sok 1 bio limone
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 žlici nasekljanih lešnikov

Postopek

1

Čebulo in stebelno zeleno drobno nasekljamo. V globoki ponvi segrejemo malo oljčnega olja in masla. Dodamo čebulo in stebelno zeleno ter nežno pražimo, da se zmehčata. Dodamo riž in pomešamo, da je enakomerno obdan z maščobo. Prilijemo vino in nežno kuhamo, da ga riž vpije, nato po zajemalkah dodajamo jušno osnovo in vsakič počakamo, da jo riž vpije, preden dodamo naslednjo; jušno osnovo dodajamo, dokler riž ni mehak. Solimo in popramo ter primešamo limonovo lupinico in parmezan.

2

Topinambur temeljito očistimo (ali pa ga olupimo, če nam je ljubše) in narežemo na lističe. Popražimo jih na malo oljčnega olja, da se zmehčajo in začnejo rjaveti, nato dodamo lešnike in pražimo še minuto, nazadnje pa dodamo še stisk limonovega soka. Topinambur naložimo na rižoto in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Bananin kolač z javorovim sirupom

Najboljši je še topel

1 h 30 min
Enostavno

Sendvič po italijansko

Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.

5 min
Enostavno

Pečen piščanec s koromačem in olivami

Pečen piščanec za popolno nedeljsko kosilo

1 h 50 min
Enostavno

Polnjene paprike v pečici

Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače

1 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.