Kaj boste skuhali danes?
Rižota s topinamburjem
Rižota s topinamburjem
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- košček masla
- 350 g riža za rižote
- 2,5 dl belega vina
- 1,4 dl nežno vrele piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g naribanega parmezana
- 2 žlici nasekljanih lešnikov
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- košček masla
- 350 g riža za rižote
- 2,5 dl belega vina
- 1,4 dl nežno vrele piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g naribanega parmezana
- 2 žlici nasekljanih lešnikov
Postopek
Čebulo in stebelno zeleno drobno nasekljamo. V globoki ponvi segrejemo malo oljčnega olja in masla. Dodamo čebulo in stebelno zeleno ter nežno pražimo, da se zmehčata. Dodamo riž in pomešamo, da je enakomerno obdan z maščobo. Prilijemo vino in nežno kuhamo, da ga riž vpije, nato po zajemalkah dodajamo jušno osnovo in vsakič počakamo, da jo riž vpije, preden dodamo naslednjo; jušno osnovo dodajamo, dokler riž ni mehak. Solimo in popramo ter primešamo limonovo lupinico in parmezan.
Topinambur temeljito očistimo (ali pa ga olupimo, če nam je ljubše) in narežemo na lističe. Popražimo jih na malo oljčnega olja, da se zmehčajo in začnejo rjaveti, nato dodamo lešnike in pražimo še minuto, nazadnje pa dodamo še stisk limonovega soka. Topinambur naložimo na rižoto in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem