
Riževi zalogajčki s sadjem
Iz rubrike Otroci kuhamo
Riževi zalogajčki s sadjem
Iz rubrike Otroci kuhamo

Sestavine
- 5 dl mleka
- 80 g okroglozrnatega riža
- ščepec soli
- lupina ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička masla
- 70 g sladkorja
- 2 manjši jajci
- sladkor v prahu
- 120 g sadja (jagode, maline, borovnice …)
- papir za peko in manjši pekač

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 5 dl mleka
- 80 g okroglozrnatega riža
- ščepec soli
- lupina ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička masla
- 70 g sladkorja
- 2 manjši jajci
- sladkor v prahu
- 120 g sadja (jagode, maline, borovnice …)
- papir za peko in manjši pekač
Postopek
Na nizkem ognju segrevaj mleko skupaj z rezanci limonove lupine, soljo, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter maslom. Ko zavre, lupino odstrani, v mleko pa stresi riž in med nenehnim mešanjem kuhaj 10 minut.

Kuhan riž odstavi z ognja, in ko se malo ohladi, vanj drugega za drugim vmešaj jajci.

Papir za peko zmoči v vodi, malo otresi in z njim obloži manjši pekač. Vanj vlij riževo maso in jo poravnaj.

Pečico segrej na 180 °C in slaščico peci eno uro, da postane čvrsta na otip. Pečeno vzemi iz pekača, jo posuj z malo sladkorja v prahu in pusti, da se ohladi. Hladno nareži na kocke in jih obloži z opranim sadjem.
