
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1,8 l mleka
- 1 vaniljev strok
- tanki trakovi lupine 1 bio pomaranče (brez belega dela)
- 200 g sladkorja (belega ali demerara)
- 300 g riža za domače jedi
- 5 velikih jajc
- 3 žlice pomarančnega likerja (ali pomarančnega soka)
- 50 g rozin
- naribana lupinica 2 bio pomaranč
- sladkor v prahu za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1,8 l mleka
- 1 vaniljev strok
- tanki trakovi lupine 1 bio pomaranče (brez belega dela)
- 200 g sladkorja (belega ali demerara)
- 300 g riža za domače jedi
- 5 velikih jajc
- 3 žlice pomarančnega likerja (ali pomarančnega soka)
- 50 g rozin
- naribana lupinica 2 bio pomaranč
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Model za torte premera 24 cm namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. To najlaže storimo tako, da papir zmočimo in zmečkamo, da se zmehča in se bo lepše prilegal robovom, nato ga spet razgrnemo in z njim obložimo model.
Mleko, razprt vaniljev strok, trakove pomarančne lupine in 150 g sladkorja damo v kozico in zavremo. Dodamo riž in na zmernem ognju kuhamo 12 do 15 minut, da riž vpije mleko in postane kremast. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Pomarančno lupino in vaniljev strok odstranimo.
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake razžvrkljamo skupaj z likerjem ali s pomarančnim sokom, v drugi skledi pa stepemo beljake s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Rumenjake vmešamo v ohlajen riž, vmešamo še rozine in naribano lupino 1 pomaranče, nato narahlo vmešamo še sneg. Testo prelijemo v model in pečemo 1 uro.
Kolač postrežemo še topel ali pa hladen, posut s sladkorjem v prahu in še malo pomarančne lupinice.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti