© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rižev kolač, odišavljen s pomarančo

Rižev kolač, odišavljen s pomarančo

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8–10 kosov
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
14 RIZEV KOLAC IMG_1399000

Sestavine

  • 1,8 l mleka
  • 1 vaniljev strok
  • tanki trakovi lupine 1 bio pomaranče (brez belega dela)
  • 200 g sladkorja (belega ali demerara)
  • 300 g riža za domače jedi
  • 5 velikih jajc
  • 3 žlice pomarančnega likerja (ali pomarančnega soka)
  • 50 g rozin
  • naribana lupinica 2 bio pomaranč
  • sladkor v prahu za posip
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1,8 l mleka
  • 1 vaniljev strok
  • tanki trakovi lupine 1 bio pomaranče (brez belega dela)
  • 200 g sladkorja (belega ali demerara)
  • 300 g riža za domače jedi
  • 5 velikih jajc
  • 3 žlice pomarančnega likerja (ali pomarančnega soka)
  • 50 g rozin
  • naribana lupinica 2 bio pomaranč
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 ° C. Model za torte premera 24 cm namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. To najlaže storimo tako, da papir zmočimo in zmečkamo, da se zmehča in se bo lepše prilegal robovom, nato ga spet razgrnemo in z njim obložimo model.

2

Mleko, razprt vaniljev strok, trakove pomarančne lupine in 150 g sladkorja damo v kozico in zavremo. Dodamo riž in na zmernem ognju kuhamo 12 do 15 minut, da riž vpije mleko in postane kremast. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Pomarančno lupino in vaniljev strok odstranimo.

3

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake razžvrkljamo skupaj z likerjem ali s pomarančnim sokom, v drugi skledi pa stepemo beljake s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Rumenjake vmešamo v ohlajen riž, vmešamo še rozine in naribano lupino 1 pomaranče, nato narahlo vmešamo še sneg. Testo prelijemo v model in pečemo 1 uro.

4

Kolač postrežemo še topel ali pa hladen, posut s sladkorjem v prahu in še malo pomarančne lupinice.

Priljubljeni recepti

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Omleta s kapucinko

Za uravnavo sladkorja in čvrste kosti

Enostavno

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.