
Kaj boste skuhali danes?
Ričet brez mesa
Ričet brez mesa

Sestavine
- 250 g ješprenja
- 1 majhna čebula
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 korenčka
- 1 peteršiljeva korenina (150 g)
- košček pora (150 g)
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 200 g krompirja
- 400 g kuhanega fižola (lahko iz pločevinke)
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1 zelena paprika
- sol
- poper

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 250 g ješprenja
- 1 majhna čebula
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 korenčka
- 1 peteršiljeva korenina (150 g)
- košček pora (150 g)
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 200 g krompirja
- 400 g kuhanega fižola (lahko iz pločevinke)
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1 zelena paprika
- sol
- poper
Postopek
Ješprenj v cedilu dobro splaknemo pod tekočo vodo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo in narežemo na kolobarčke. Česen olupimo in nasekljamo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine.
V dovolj veliki kozici segrejemo olje in posteklenimo čebulo. Dodamo korenček, peteršiljevo korenino, por in stebelno zeleno. Zelenjavo prepražimo, na koncu pa dodamo česen, premešamo, in ko zadiši dodamo ješprenj in dolijemo 1,5 l vroče zelenjavne jušne osnove ali vode. Zavremo, solimo in popramo ter pokrito kuhamo približno pol ure.
Medtem olupimo krompir, ga narežemo na majhne kocke in posebej skuhamo. Papriko razpolovimo, ji odstranimo semena in narežemo na kocke. Dodamo jo ričetu, ko je že skoraj kuhan, saj paprika le tako ostane hrustljava. Takrat dodamo tudi kuhana krompir in fižol, nato vse dobro prevremo. Pred postrežbo ričet potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Nasvet
Če ričeta ne bomo pojedli takoj, je v jed treba dodati več tekočine, saj se ričet, ko nekaj časa stoji, precej zgosti. Tistim, ki si ričeta ne morejo predstavljati kot brezmesne jedi, predlagamo, da na rob vsakega krožnika priložijo rezino hrustljavo popečene slanine. Vsak si lahko v svojem krožniku ričet tudi dodatno začini z žličko vinskega kisa.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjina s pršutom in pisano zelenjavo
Mešane ocvrte ribe in morski sadeži
Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.
Jagodni šodo z marsalo
Le nekaj sestavin - pa tak užitek: šodo z marsalo in jagodami.