Kaj boste skuhali danes?
Ričet brez mesa
Ričet brez mesa
    Sestavine
- 250 g ješprenja
 - 1 majhna čebula
 - 3 žlice oljčnega olja
 - 2 korenčka
 - 1 peteršiljeva korenina (150 g)
 - košček pora (150 g)
 - 1 steblo stebelne zelene
 - 2 stroka česna
 - 200 g krompirja
 - 400 g kuhanega fižola (lahko iz pločevinke)
 - 1,5 l zelenjavne jušne osnove ali vode
 - 1 zelena paprika
 - sol
 - poper
 
        
            
            Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
        
            
            Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
        
            
            Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 250 g ješprenja
 - 1 majhna čebula
 - 3 žlice oljčnega olja
 - 2 korenčka
 - 1 peteršiljeva korenina (150 g)
 - košček pora (150 g)
 - 1 steblo stebelne zelene
 - 2 stroka česna
 - 200 g krompirja
 - 400 g kuhanega fižola (lahko iz pločevinke)
 - 1,5 l zelenjavne jušne osnove ali vode
 - 1 zelena paprika
 - sol
 - poper
 
Postopek
Ješprenj v cedilu dobro splaknemo pod tekočo vodo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo in narežemo na kolobarčke. Česen olupimo in nasekljamo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine.
V dovolj veliki kozici segrejemo olje in posteklenimo čebulo. Dodamo korenček, peteršiljevo korenino, por in stebelno zeleno. Zelenjavo prepražimo, na koncu pa dodamo česen, premešamo, in ko zadiši dodamo ješprenj in dolijemo 1,5 l vroče zelenjavne jušne osnove ali vode. Zavremo, solimo in popramo ter pokrito kuhamo približno pol ure.
Medtem olupimo krompir, ga narežemo na majhne kocke in posebej skuhamo. Papriko razpolovimo, ji odstranimo semena in narežemo na kocke. Dodamo jo ričetu, ko je že skoraj kuhan, saj paprika le tako ostane hrustljava. Takrat dodamo tudi kuhana krompir in fižol, nato vse dobro prevremo. Pred postrežbo ričet potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Nasvet
Če ričeta ne bomo pojedli takoj, je v jed treba dodati več tekočine, saj se ričet, ko nekaj časa stoji, precej zgosti. Tistim, ki si ričeta ne morejo predstavljati kot brezmesne jedi, predlagamo, da na rob vsakega krožnika priložijo rezino hrustljavo popečene slanine. Vsak si lahko v svojem krožniku ričet tudi dodatno začini z žličko vinskega kisa.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Češnjeva torta iz listnatega testa
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.
Svinjske zarebrnice z zeljnato solato z jabolki
Pripravite te svinjske zarebrnice, če imate doma ne svež bel kruh