
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
njoki
- 40 dag pšenične moke
- sol
- mlačna voda (če je potrebno)
- 2 žlici masla
omaka
- 4–5 velikih žlic slivove marmelade ali džema
- žlica masla
- 1 zvezdast janež
- košček cimetove skorjice
- košček cimetove skorjice 6 žlic ruma
- malo vode (če je potrebno)

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.

Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.

Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.
Sestavine
njoki
- 40 dag pšenične moke
- sol
- mlačna voda (če je potrebno)
- 2 žlici masla
omaka
- 4–5 velikih žlic slivove marmelade ali džema
- žlica masla
- 1 zvezdast janež
- košček cimetove skorjice
- košček cimetove skorjice 6 žlic ruma
- malo vode (če je potrebno)
Postopek
Iz moke in ščepca soli zgnetemo ob dodajanju mlačne vode homogeno, bolj čvrsto testo. Iz testa naredimo dolg valj in ga narežemo na enako velike njoke.
Njoke kuhamo v zadostni količini vrele slane vode, dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz kropa, dobro odcedimo in na toplem prihranimo v ponvi z razpuščenim maslom.
Omako pripravimo tako, da damo v kozico slivovo marmelado ali džem skupaj z maslom, začimbami in rumom. Vse skupaj močno segrejemo in z vodo razredčimo do želene gostote. Maslene njoke serviramo na krožnike, prelijemo s pripravljeno slivovo omako in ponudimo. Po želji lahko njoke potresemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen korenček, glaziran z medom
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.
Rabarbarini mafini z drobljencem
Velikonočne pince
Pince so slastni kruhki, ki jih ob veliki noči pripravljajo predvsem na Primorskem